Pripremila za živim.hr: Nina Mrvica - Bake me by Nina
Quiche je jelo koje možete poslužiti u bilo koje doba dana. Idealan je za doručak, brunch ili kasnu večeru. Možete ga servirati kao prilog ili glavno jelo, a varijanti je bezbroj.
Ako volite šparoge, ovaj quiche ćete obožavati. Prhko tijesto s kremastim nadjevom od gljiva i šparoga jednostavno morate probati.
Ja sam koristila tri vrste gljiva i divlje šparoge. Divlje šparoge lako možete zamijeniti onim iz uzgoja te koristiti gljive po želji. Quiche će biti jednako ukusan.
QUICHE S GLJIVAMA I ŠPAROGAMA
SASTOJCI
TIJESTO
- 250 g glatkog brašna
- 125 g maslaca (hladan, iskidan na listiće)
- 5 g soli
- 1 jaje L veličine
- 80 ml hladne vode
NADJEV
- 200 g šparoga (jedna vezica)
- 250 g gljiva po izboru (šampinjoni, lisičarke, shiitake)
- 4 jaja L veličine
- 1 glavica luka
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 150 g naribanog mekanog sira (gouda, podravec, cheddar)
- sol, papar, češnjak u prahu
PRIPREMA
TIJESTO
- U posudu stavite brašno i sol. Dodajte hladan maslac iskidan na komadiće pa ga vrhovima prstiju utrljajte sve dok ne dobijete tijesto nalik pijesku.
- Dodajte razmućeno jaje i hladnu vodu pa zamijesite prhko tijesto.
- Tijesto omotajte prozirnom folijom pa ga stavite u hladnjak na pola sata kako bi se stislo.
- Nakon pola sata tijesto razvaljate na lagano pobrašnjenoj radnoj podlozi. Razvaljate ga na 3- 5 milimetara.
- Razvaljano tijesto prebacite u okruglu posudu za quiche promjera 25 cm. Rubove tijesta utisnite u kalup i po potrebi nožem odstranite višak.
NADJEV
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva.
- Luk sitno iskidajte pa ga na malo ulja dinstajte na laganoj vatri. Dodajte gljive iskidane na fete i šparoge kojima ste prethodno odstranili dno. Ako koristite divlje šparoge prethodno ih blanširajte u kipućoj vodi. Dovoljno ih je blanširati 1 minutu.
- Neka vam se sve skupa dinsta 7- 10 minuta na laganoj vatri. Posolite i popaprite. Dodajte mljeveni češnjak po želji.
- Za to vrijeme pomiješajte jaja, vrhnje za kuhanje i naribani sir.
SLAGANJE
- U pripremljen kalup za quiche na kojem se nalazi tijesto posložite polovicu smjese gljiva i šparoga.
- Sada dodajte svu količinu vrhnja, jaja i sira. Sve prekrijte preostalim gljivama i šparogama.
- Pecite 40 - 45 minuta, odnosno dok vam površina ne poprimi lijepu rumenu boju, a nadjev naraste. Ako vam tijesto krene brzo poprimati rumenu boju pokrijte ga folijom kako vam ne bi izgorjelo.
TIPS & TRICKS
- Šparoga ima mjesto pucanja između čvrste stabljike i mekanog donjeg dijela. Dovoljno je da je primite prstima i nakrivite, ona će sama puknuti na tom mjestu. Divlje šparoge uvijek blanširajte jednu minutu u kipućoj vodi. Ako koristite uzgojene ne trebate ih blanširati.
- Po želji gljive možete zamijeniti suhomesnatim proizvodima poput pancete, kobasica i sl. Tada izdinstajte samo šparoge, a ostale sastojke narežite na komadiće. Kobasice prethodno skuhajte.
- Quiche možete raditi i samo sa šparogama.
Dobar tek! Vaša Nina Mrvica - Bake me by Nina
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....