SHUTTERSTOCK
nema bacanja

Ostalo vam je kuhanih jaja? Imamo tri super recepta kako ih iskoristiti

Sendvič ili ukusne salate, na vama je izbor

Tvrdo kuhana jaja mogu se u hladnjaku čuvati do sedam dana pa ih korisno upotrijebite i pripremite od njih ova tri jednostavna, zanimljiva i super ukusna jela.

Tvrdo kuhana jaja Benedikt

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci:

  • 4 tvrdo kuhana jaja
  • 2 okrugla peciva (tipa kajzerice) prerezana na pola
  • 4 ploške šunke ili slanine nasjeckani peršin (po želji)

Za umak Hollandaise:

  • žumanjci od 4 velika jaja
  • 1 jušna žlica soka od limuna
  • 1/2 šalice maslaca (malo omekšanog na sobnoj temperaturi i narezanog na 5 komada)
  • prstohvat soli
  • prstohvat kajpenskog papra (po želji)

Priprema

1. Prvo pripremite umak Hollandaise tako da vatrostalnu zdjelu ili lončić stavite iznad lonca s uzavrelom vodom (oko 3-3,5 cm vode). Dno vatrostalne posude ne bi smjelo dodirivati vodu. U zdjelu stavite žumanjke i sok od limuna te snažno miješajte miješalicom dok se smjesa ne zgusne i postane sjajna. Ubacite jedan komad maslaca i miješajte dok se posve ne sjedini sa smjesom, a zatim ponovite postupak s preostalim komadima maslaca. Posolite i popaprite (ako koristite papar). Ako je smjesa pregusta, umiješajte malo tople vode, jednu po jednu jušnu žlicu. Sklonite s vatre i odmah upotrijebite.

2. Na vrućoj tavi popržite šunku ili slaninu tako da dobije boju. Popržite i pecivo tako da poprimi svjetlo smećkastu boju. Ogulite jaja i razrežite na četvrtine.

3. Na tanjur stavite polovicu peciva, na njega jednu plošku šunke ili slanine, 1 jaje razrezano na četvrtine te prelijte s 1/4 Hollandaise umaka. Ako želite, po vrhu možete posuti sitno nasjeckan peršin.

Savjet: Ako su tvrdo kuhana jaja bila u hladnjaku, izvadite ih iz hladnjaka oko sat vremena prije posluživanja. Jaja koja su na sobnoj temperaturi ne bi smjela ostati izvan hladnjaka duže od 2 sata.

Salata od cvjetače i krumpira

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci:

  • 5 tvrdo kuhanih jaja narezanih na manje komade
  • 1 veća glavica cvjetače, razrezana na male komade veličine jednog zalogaja
  • 3 veća krumpira
  • 1/4 šalice kiselih krastavaca, sitno nasjeckanih
  • 1/4 šalice crvenog luka, jako sitno nasjeckanog
  • 6 ploški slanine, kuhane i narezane na kockice (jednu plošku ostavite za ukrašavanje)
  • 1 i 1/2 šalice majoneze
  • 1 jušna žlica kristal šećera
  • 1 čajna žličica soli
  • 1/4 čajne žličice svježe mljevenog papra
  • 1/4 čajne žličice ljute papričice
  • 1 jušna žlica senfa
  • 1 šalica nasjeckane stapke celera
  • svježi kopar za ukrašavanje

Priprema:

1. Kuhajte cvjetaču dok na ubod vilicom ne osjetite da je omekšala (oko 4 do 5 minuta) i zatim procijedite. Važno je da je ne prekuhate jer biste inače, umjesto salate, dobili pire. Krumpir narežite na kockice i skuhajte, no također pazite da se ne prekuha.

2. Dodajte preostale sastojke i miješajte dok se ne povežu. Poklopite salatu i ostavite u hladnjaku najmanje 2 do 3 sata. Kad je želite poslužiti, ukrasite je svježim koprom, nasjeckanom ploškom slanine i prstohvatom ljute papričice.

Salata od jaja s grčkim jogurtom

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci:

  • 1/4 šalice grčkog jogurta
  • 1 jušna žlica svježe iscijeđenog soka od limuna ili crvenog vinskog octa
  • 1 jušna žlica svježe nasjeckanog kopra
  • 1/4 čajne žličice soli
  • prstohvat crnog papra
  • 4 tvrdo kuhana jaja, narezane na manje komade
  • integralni kruh, krekeri ili listovi zelene salate za posluživanje

Priprema

1. U zdjeli pomiješajte sve sastojke osim jaja i miješajte dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu. Dodajte kuhana jaja i promiješajte tako da budu obavijena umakom.

2. Kušajte te, prema potrebi, dodatno začinite.

3. Poslužite na ploškama kruha, na krekerima ili umotanu u listove zelene salate.

Linker
10. studeni 2024 00:38