Bučino ulje ima blag i ugodan okus koji ne prevladava nad okusom namirnica uz koje se koristi. Zbog te svoje karakteristike jednako se dobro slaže sa slatkim jelima, primjerice keksima, kao i slanim, najčešće u salatama, juhama i varivima. Pri odabiru treba dati prednost hladno prešanom bučinom ulju koje zadržava nepromijenjene nutritivne vrijednosti i dobrobiti za zdravlje. Imajte na umu da rafinirana ulja, pa tako i rafinirano bučino ulje, gube značajan dio hranjivih tvari i dobrobiti za zdravlje. Također, najbolje ga je, kad god je to moguće, konzumirati sirovog jer pri termičkoj obradi gubi dio svojih korisnih svojstava.
Obogatite jela
Jedna ideja za upotrebu bučinog ulja u slatkom receptu su zdrave i hrskave kuglice: dovoljno je pomiješati zobene pahuljice, nekoliko kapi rastopljene čokolade, kokosovo brašno, mljevene orahe i lješnjake, bučino ulje, sok agave i kokosovo ulje, od smjese oblikovati male kuglice i ohladiti u hladnjaku. No, bučinim uljem možete obogatiti i bilo koje slano jelo, primjerice tako da dodate malo sirovog ulja u juhe i variva ili da njime začinite salate. Odlična ideja su i bruschette istrljane češnjakom i poprskane s nekoliko kapi bučinog ulja, a potom na njih možete staviti dodatke po želji, od rajčica i maslina do listića bosiljka ili ploški feta sira.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....