Poželjeli ste ugljikohidrate i tjesteninu, ali želite jesti zdravo? Imamo odlične recepte za vas. Preskočite one brzo gotove iz kutije ili vrećice i umjesto toga pojedite puno povrća i kvalitetnu tjesteninu.
Tjestenina sa šparogama i rikulom
Sastojci
- 450 grama svježih šparoga
- 450 grama tjestenine od cjelovitog zrna
- sok i korica 1 limuna
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica crvenog vinskog octa (po želji)
- 2 velike šake svježe mlade rikule
- 100 grama izmrvljenog feta ili kozjeg sira
- 5 grama svježeg bosiljka
- mljeveni papar
- po želji: 30 grama prženih pinjola
Priprema
1. Šparoge narežite na male komade, veličine zalogaja i stavite po strani.
2. U velikom loncu punom posoljene vode skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju.
3. Oko 3 minute prije nego što je tjestenina gotova, dodajte šparoge. Nakon tri minute ocijedite tjesteninu i šparoge te ohladite hladnom vodom.
4. Vratite tjesteninu u lonac i pomiješajte s koricom i sokom limuna te maslinovim uljem (i crvenim vinskim octom, ako ga koristite) dok se sve ne sjedini.
5. Dodajte rikulu, sir, bosiljak, nekoliko prstohvata svježeg papra (i pinjole ako ih koristite) te miješajte dok se svi sastojci ne sjedini.
6. Poslužite odmah ili poklopite i ostavite u hladnjaku do tri dana.
Izraelska salata od tjestenine
Sastojci
- 200 grama farfalle ili druge male tjestenine
- 40 grama krastavaca, sitno narezanih na kockice
- 30 grama rotkvice, sitno narezane na kockice
- 40 grama rajčice, sitno narezane na kockice
- 50 grama žute paprike, sitno narezane na kockice
- 50 grama narančaste paprike, sitno narezane na kockice
- 60 grama crnih maslina, sitno nasjeckanih
- 60 grama zelenih maslina, prepolovljenih
- 20 grama crvenog luka, sitno narezanog na kockice
- 40 grama feferona, narezanih na kockice
- 50 grama feta sira, sitno narezanog na kockice
- puno svježih listova timijana
- 1 čajna žličica origana
- sol i papar prema želji
Preljev
- 30 grama maslinovog ulja
- sok od 1 limuna
Priprema
1. Skuhajte tjesteninu al dente u dobro posoljenoj vodi. Najbolje je kuhati ju dvije minute kraće od vremena navedenog na pakiranju. Ocijedite i isperite u hladnoj vodi.
2. Dobro ocijeđenu tjesteninu stavite u zdjelu i prelijte s malo maslinova ulja da se ne zalijepi. Dodajte povrće, origano, timijan, sol i papar.
3. Dodajte ostatak maslinovog ulja i sok jednog limuna. Nježno umiješajte feta sir.
4. Ostavite salatu u hladnjaku najmanje 2 sata, a može i preko noći. Kušajte prije posluživanja pa možete dodati još maslinovog ulja, soka od limuna, soli ili papra.
Slatko-kisela tajlandska salata s rezancima od mrkve i krastavaca
Sastojci
- 3 žlice svježeg limunovog soka
- 3 žlice ekstra djevičanskog ulja
- 2 žlice bijelog octa
- 1/4 čajne žličice soli ili prema potrebi
- 1/8 čajne žličice svježeg ili osušenog kopra
- 1/8 čajne žličice češnjaka u prahu
- 1/2 čajne žličice češnjaka, nasjeckanog
- 300 grama konzerviranog slanutka
- nekoliko listića svježeg korijandera
- 1 veliki svježi krastavac
- pola krastavca, nasjeckanog na kockice
- 150 grama zelene paprike, nasjeckane na kockice
- 10 grama nasjeckanog luka
- 2-3 velike mrkve
- 2 žlice meda
- 2 žlice rižinog octa
- 1 žlica sjemenki sezama
- 1 žlica chia sjemenki
Priprema
1. Pomiješajte limunov sok, maslinovo ulje, ocat, češnjak u prahu, kopar, sol, nasjeckani češnjak i miješajte dok se preljev ne ujednači.
2. U zdjelu srednje veličine dodajte slanutak, luk, papriku, nasjeckani krastavac i korijander. Zatim ulijte pripremljeni preljev i dobro promiješajte. Što duže pustite da se marinira, okus će biti intenzivniji!
3. Zatim spiralizirajte veliki krastavac i 2-3 velike mrkve u sirove spiralne rezance. Pomiješajte ih s 2 žlice meda, 2 žlice rižinog octa i prelijte. I dodajte u prethodno mariniranu mješavinu povrća.
4. Preko dodajte malo korijandera, sezamovih i chia sjemenki. Dobar tek!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....