U blagdanske dane stolovi su pretrpani. Slatkoljupci će posezati za kolačima, gurmani ga ne mogu zamisliti bez pečene patke ili purice s mlincima, a velikom broju ljubitelja punog tanjura kraljica jelovnika je francuska salata.
Francuska salata, osim što je prava napast za nepce, značajan je izvor masti, a energetska bomba krije se u njezinu neizostavnom sastojku - majonezi. Osnovni sastojci majoneze su ulje, žutanjak, senf, sol te ocat ili limunov sok koji se svi dobro izmiješani pretvaraju u ukusnu glatku smjesu. Kako bi bila što ukusnija, najbolje ju je spravljati kod kuće.
Iako svako domaćinstvo ima neku svoju varijantu francuske salate i pripreme majoneze, donosimo jednu tradicionalnu, kaloričnu varijantu te dvije zdravije, veganske, bez jaja.
Tradicionalna domaća majoneza
SASTOJCI:
- 1 žutanjak
- 50 ml octa
- 50 ml bijelog vina
- 80 ml maslinovog ili drugog kvalitetnog ulja
- malo soli, papar
PRIPREMA: U zdjeli pomiješajte sve sastojke osim ulja. Polagano počnite dodavati ulje i istovremeno snažno miješajte sve dok se svi sastojci dobro ne sjedine i ne dobije čvrsta, homogena, glatka žućkasto-bijela smjesa. Majonezu možete spraviti i tako da sve sastojke izmiješate mikserom.
Veganska majoneza bez brašna
SASTOJCI:
- 200 ml ulja neutralnog okusa (suncokretovo, rižino)
- 100 ml sojina mlijeka (bez dodanog šećera)
- 1 ravna žličica soli
- 1 žlica limunova soka
- malo kurkume
PRIPREMA: Sve sastojke stavite u posudu i miksajte štapnim mikserom dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
Veganska majoneza od sojinog bašna
SASTOJCI:
- 50 g sojinog brašna
- pola žlice kurkume
- 5 žlica obične vode
- 200 ml ulja (preporučujemo maslinovo)
- sok jednog limuna
- senf, sol, papar
PRIPREMA: U posudi pjenjačom dobro izmiješajte brašno i vodu kako se ne bi napravile grudice. Posudu stavite na laganu vatru i cijelo vrijeme miješajte sve dok ne prokuha i ne zgusne se otprilike na gustoću obične majoneze. Prokuhavanje traje vrlo kratko pa budite oprezni da smjesa ne zagori. Zgusnutu smjesu maknite s vatre i lagano dodajte ulje uz konstantno miješanje pjenjačom kako biste dobili glatku smjesu. Začinite limunovim sokom, dodajte senf i kurkumu te sol i papar po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....