Napravite i vi svoju majonezu
 Getty Images/iStockphoto
Stiže njeno vrijeme

Francuska ove godine može biti još bolja: Tri odlična recepta za domaću majonezu

Donosimo jednu tradicionalnu, kaloričnu varijantu te dvije zdravije, veganske, bez jaja 

U blagdanske dane stolovi su pretrpani. Slatkoljupci će posezati za kolačima, gurmani ga ne mogu zamisliti bez pečene patke ili purice s mlincima, a velikom broju ljubitelja punog tanjura kraljica jelovnika je francuska salata.

Francuska salata, osim što je prava napast za nepce, značajan je izvor masti, a energetska bomba krije se u njezinu neizostavnom sastojku - majonezi. Osnovni sastojci majoneze su ulje, žutanjak, senf, sol te ocat ili limunov sok koji se svi dobro izmiješani pretvaraju u ukusnu glatku smjesu. Kako bi bila što ukusnija, najbolje ju je spravljati kod kuće.

Iako svako domaćinstvo ima neku svoju varijantu francuske salate i pripreme majoneze, donosimo jednu tradicionalnu, kaloričnu varijantu te dvije zdravije, veganske, bez jaja.

Tradicionalna domaća majoneza

SASTOJCI:

  • 1 žutanjak
  • 50 ml octa
  • 50 ml bijelog vina
  • 80 ml maslinovog ili drugog kvalitetnog ulja
  • malo soli, papar

PRIPREMA: U zdjeli pomiješajte sve sastojke osim ulja. Polagano počnite dodavati ulje i istovremeno snažno miješajte sve dok se svi sastojci dobro ne sjedine i ne dobije čvrsta, homogena, glatka žućkasto-bijela smjesa. Majonezu možete spraviti i tako da sve sastojke izmiješate mikserom.

Veganska majoneza bez brašna


SASTOJCI:

  • 200 ml ulja neutralnog okusa (suncokretovo, rižino)
  • 100 ml sojina mlijeka (bez dodanog šećera)
  • 1 ravna žličica soli
  • 1 žlica limunova soka
  • malo kurkume

PRIPREMA: Sve sastojke stavite u posudu i miksajte štapnim mikserom dok ne dobijete kompaktnu smjesu.



Veganska majoneza od sojinog bašna


SASTOJCI:

  • 50 g sojinog brašna
  • pola žlice kurkume
  • 5 žlica obične vode
  • 200 ml ulja (preporučujemo maslinovo)
  • sok jednog limuna
  • senf, sol, papar

PRIPREMA: U posudi pjenjačom dobro izmiješajte brašno i vodu kako se ne bi napravile grudice. Posudu stavite na laganu vatru i cijelo vrijeme miješajte sve dok ne prokuha i ne zgusne se otprilike na gustoću obične majoneze. Prokuhavanje traje vrlo kratko pa budite oprezni da smjesa ne zagori. Zgusnutu smjesu maknite s vatre i lagano dodajte ulje uz konstantno miješanje pjenjačom kako biste dobili glatku smjesu. Začinite limunovim sokom, dodajte senf i kurkumu te sol i papar po želji.

Linker
03. studeni 2024 23:25