SHUTTERSTOCK
Dobre zamjene

Cijena maslaca odletjela u nebo! Posegnite za šest zdravih i dobrih alternativa, ojačat ćete srce i mozak

Poznato je da je maslac u umjerenim količinama izuzetno poželjan dio prehrane


Puno je razloga zašto neke osobe ne mogu ili odlučuju ne konzumirati maslac - od alergije na mlijeko i laktozu pa sve do izbora prehrane. Međutim, u posljednje vrijeme posebno zabrinjava ne zdravstvena već ekonomska činjenica oko njegove astronomske skupoće. Diljem Europe ovaj je proizvod poskupio za gotovo 83 posto, piše Reuters.

Premda je poznato da je maslac u umjerenim količinama izuzetno poželjan dio prehrane, između ostalog zbog bogatog sadržaja vitamina topivih u mastima poput A, D, E i K važnih za imunitet i zdravlje kostiju, mnogi će nažalost biti prisiljeni tražiti jeftiniju alternativu.

Što odabrati umjesto maslaca

Prilikom kuhanja ili pečenja svojih omiljenih kolača ili kao namaz umjesto maslaca možete posegnuti za sljedećom zdravom alternativom:

image
SHUTTERSTOCK

Pire od bundeve

Iako se na prvu čini da ni na koji način ne može zamijeniti maslac, iznenadili biste se. Kad je riječ o pečenju, pire od bundeve čini savršenu alternativu. Njegova prirodno kremasta tekstura daje vlažnost i slatkoću pečenim proizvodima. Osim ako u receptu ne piše drugačije, pire od bundeve zamijenite maslacem u omjeru 3:4. Dodatna prednost ove namirnice je što u odnosu na maslac sadrži manje masnoće i kalorija što je osobito dobra alternativa za one koji paze na njihov unos. Pire od bundeve opskrbljuje vitaminima A i C. Ipak, budući da mu nedostaju masnoće koje nalazimo u maslacu, možda vam ova opcija neće najbolje poslužiti kod slastica koje zahtijevaju čvrstu strukturu, no svakako mu dajte šansu kad su u pitanju neki pekarski proizvodi poput zdravog kruha ili palačinke.

Pire od jabuka

Pire od jabuka još je jedna odlična alternativa maslacu. Ogulite jabuke, očistite od sjemenki, narežite na kockice te ih dodajte u vodu s malo limunovog soka i šećera i kuhajte na laganoj vatri. Dodatno ih obradite štapnim mikserom kako bi dobile kašastu teksturu. Ovakav pire u omjeru 1:1 naspram maslaca možete koristiti za izradu raznih kolača i kruhova. Za jabuku je poznato da obiluje vlaknima i vitaminima A i B skupine. Ovo je voće ima ljekovito djelovanje kod raznih stanja. Pomaže kod anemije, normalizira kolesterol, značajno smanjuje aterosklerozu, normalizira probavu, uklanja štetne tvari, jača imunosni sustav, poboljšava živčani sustav i aktivnost mozga, štiti od raka, pridonosi prevenciji bolesti žučnog mjehura, kamenaca, zatvora i prehlade. Stoga, umjesto skupog maslaca, pokušajte uvesti ovo bogato voće u obliku pirea.

Grčki jogurt

Svojom je konzistencijom sličan maslacu, a ako se pravilno koristi, može biti odličan sastojak kremastih peciva. Ako u receptima koristite šalicu maslaca (otprilike 200 g) ili manje, zamijenite maslac šalicom punomasnog grčkog jogurta. Ako pak recept zahtijeva više od šalice maslaca, morat ćete prilagoditi brašno u svom receptu dodavanjem otprilike ¼ šalice više kako biste nadoknadili dodatnu vlažnost jogurta. Grčki jogurt bogat je kalcijem, kalijem, cinkom te vitaminima B6 i 12 te sadrži značajnu količinu proteina.

Banane

Još jedan alternativni izbor skupom maslacu mogu biti banane. Uostalom, koliko ih često bacate zato što prebrzo pocrne? Sada to više ne treba biti slučaj već ih možete maštovito iskoristiti u brojnim slatkim receptima. Svojom kremastom teksturom banane mogu zamijeniti maslac u omjeru 1:1 u slasticama poput muffina, kolača a, poznat je sastojak nezaobilaznog kruha. Banane sadrže vitamine B skupine, kao i antioksidativne vitamine A i C, minerale željezo, magnezij, mangan i kalij, a neki od tih mikronutrijenata gube se kako banana stari, ali razina antioksidanata, koja pomaže u potpori imunosnom sustavu, doseže vrhunac.

Avokado

Protisnuti ili pasirani avokado može zamijeniti maslac u pečenjima i namazima pritom nudeći jednako zdrave masnoće i kremastu teksturu. Dobrobiti avokada široko su poznate, među ostalim, nudi više od 14 minerala, esencijalnih aminokiselina, vlakana, vitamina B-kompleksa, vitamina K koji je važan za zdravlje kosti.

Zrnati sir ili sirni namaz

Ako nemate zdravstvenih problema s mliječnim namazima, umjesto maslaca na kruh stavite zrnati sir.

Linker
02. studeni 2024 08:24