SHUTTERSTOCK
rješenje postoji

Smetaju vam staračke pjege? Evo koji su tretmani najučinkovitiji

Sunčane ili staračke pjege možda vam nisu estetski prihvatljive, ali nisu opasne

Sunčane pjege ne zahtijevaju liječenje. Ipak, ako vam se ne sviđaju, možete koristiti različite proizvode za njegu kože ili se savjetovati s dermatologom o drugim načinima njihova uklanjanja.


KREME I LOSIONI

Mogu pomoći u ublažavanju pjega pa su one manje uočljive. Najbolji efekt postiže se ako ih nanosite jednom ili dvaput dnevno nekoliko mjeseci. Proizvodi koji sadrže azelaičnu, glikolnu i kojičnu kiselinu te vitamin C smanjuju stvaranje melanina, a retinoidi i glikolna kiselina mogu pomoći u pilingu kože i smanjuju vidljivost mrlja.

KOZMETIČKI POSTUPCI

Učinkovitiji od krema i losiona su kozmetički tretmani u dermatološkim ordinacijama, a često djeluju brže od lokalnih tretmana. Međutim, ti su postupci skuplji i uzrokuju više nuspojava.

  • Laserski tretmani - laser uništava stanice koje proizvode melanin pa pjege blijede u otprilike jednom do dva tretmana. Možda ćete imati nuspojave poput stvaranja krasti ili privremeno tamnije kožu, no oboje obično brzo nestaje.
  • Kriokirurgija - postupak s tekućim dušikom je brz, ali može biti bolan. Također se mogu pojaviti mjehurići, crvenilo i oteklina.
  • Mikrodermoabrazija - dermatolozi koriste abrazivni uređaj za piling pjega koje nestaju otprilike za četiri mjeseca uz tretmane dva puta tjedno. Blaža upala i ljuskava koža najčešće su nuspojave.
  • Kemijski piling - kemijska otopina nanosi se na kožu kako bi se uklonili slojevi kože i posvijetlile tamne mrlje. Kao posljedica može se javiti crvenilo, svrbež i ljuštenje. Studije su pokazale da kombiniranje kemijskih pilinga i mikrodermoabrazije ima najbolje rezultate.
Linker
17. rujan 2024 11:54