SHUTTERSTOCK
Sve nam se sviđaju

Sada znamo da su i zdrave za nas. Stručnjak otkriva koje četiri dobrobiti tijelo dobiva uz more

Umirujući učinak koji doživljavamo poznat je kao plavi prostor

Mjesto gdje šum valova koji nježno udara od obalu smiruje vaš um, slani morski povjetarac okrepljuje vaša osjetila, a toplina sunca obavija vas utješnim zagrljajem - plaža je više od lijepog prizora. To je prirodno utočište koje nudi mnoštvo zdravstvenih koristi, kako fizičkih tako i mentalnih. Od jačanja imunosnog sustava do smanjenja stresa, plaža služi kao snažan protuotrov za pritiske modernog života. Evo kako provođenje vremena uz more može značajno poboljšati vašu dobrobit.

Plavi prostor

Jeste li ikada primijetili da vas dan na plaži ostavlja osvježenima i mirnima? To nije samo u vašoj glavi, iza toga stoji znanost. Umirujući učinak koji doživljavate poznat je kao plavi prostor, što se odnosi na pozitivan utjecaj prizora, zvukova i mirisa vode na mozak. Istraživanje objavljeno u Journal of Environmental Psychology od strane dr. J. Aarona Hippa, stručnjaka za zdravlje okoliša, otkriva da prirodna okruženja poput plaža pružaju veće restorativne koristi od urbanih sredina. Ključ za maksimiziranje ovih prednosti? Posjet na ne prevruće dane s niskom osekom je kada su pomlađujući učinci plaže najjači. Dakle, što se točno događa kada provodite vrijeme na plaži?

image
SHUTTERSTOCK

1. Sunce i vitamin D

Jedna od najjednostavnijih, ali najznačajnijih prednosti provođenja vremena na plaži je prirodna sunčeva svjetlost koju upijate. Sunčeva svjetlost primarni je izvor vitamina D, koji je ključan za zdravlje kostiju, imunosnu funkciju, pa čak i regulaciju raspoloženja. Mnogi zdravstveni problemi, od bolesti srca do depresije, povezani su s nedostatkom vitamina D, pa zdrava doza sunca može biti snažna preventivna mjera. Iako je važno izbjegavati opekline od sunca, preporučuje se i umjereno izlaganje suncu izvan ključnih sati (od 10 do 16 sati) s obveznim nošenjem zaštite.

2. Prednosti hodanja bosih nogu po pijesku

Jeste li ikada izuli cipele i osjetili pijesak po stopalima? Ispostavilo se da je ovo jednostavno zadovoljstvo više od samo dobrog osjećaja, korisno je i za vaše zdravlje. Hodanje bosih nogu po pijesku stimulira živčane završetke i jača mišiće stopala, nudeći prirodnu potporu za probleme poput plantarnog fasciitisa.

Ova praksa, poznata kao uzemljenje, pomaže vam da se izravno povežete sa Zemljinom energijom, što može poboljšati raspoloženje i smanjiti stres. Osim toga, hodanje po pijesku zahtijeva više energije od hodanja po tvrđim površinama, pružajući nježan, ali učinkovit trening.

image
SHUTTERSTOCK

3. Morski minerali

More je prirodni iscjelitelj. Morska voda bogata je mineralima poput magnezija, kalija i joda, koji mogu pomoći kod upala, detoksikacije i poboljšanja stanja kože. Plivanje u moru ne samo da nudi dobar trening, već također omogućuje vašem tijelu da apsorbira sve te korisne minerale. Udisanje slanog zraka, ispunjenog negativno nabijenim ionima, također može ojačati vaš imunosni sustav i promicati opće zdravlje.

4. Smanjenje anksioznosti i depresije

Postoji razlog zašto toliko ljudi pronalazi utjehu na plaži. Dokazano je da izlaganje sunčevoj svjetlosti povećava razinu serotonina, hormona koji poboljšava raspoloženje i pomaže u regulaciji sna i apetita. Provođenje vremena u prirodnom okruženju poput plaže može biti posebno korisno za one koji se bore s tjeskobom i depresijom, nudeći prirodno okruženje koje umiruje um i tijelo.

Linker
20. kolovoz 2024 09:59