SHUTTERSTOCK
pravilna njega

Bez željeza i cinka kosa pojačano opada te gubi sjaj

Pravilna prehrana je broj jedan za jačanje cijelog organizma, pa tako i kose

I kosi je kao i ostatku organizma, potrebna hrana koja će je održati zdravom i sjajnom. Činjenica je da je sami uništavamo redovitim bojenjem, sušenjem na visokim temperaturama, korištenjem pegle i raznih drugih pomagala koji ostavljaju i posljedice.

Pravilna prehrana je broj jedan za jačanje cijelog organizma, pa tako i kose, ali nećemo se zavaravati da je to dovoljno. Zato treba voditi računa o njezi i hranjenju kose. To uključuje maske i korištenje šampona i regeneratora koji odgovaraju vlasištu. Uz to budite sigurni da ste u organizam unijeli dovoljno vitamina i minerala koji su važni za rast kose. Željezo i cink esencijalni su za njezin rast. Željezo dovodi kisik do folikula kose, dok je cink zaslužan za njezin sjaj. Kada u organizmu nedostaje jednoga ili drugoga, kosa pojačano ispada ili vlasi izgledaju sivo i beživotno.


Prirodni pakung

Važni su i proteini koji osiguravaju rast i bujanje kose, ali sprečavaju i ispadanje. U tome će pomoći žitarice, orasi, grah, sjemenke i lisnato zeleno povrće. Na vrhu popisa su i zdrave masnoće za sjaj kose koje možemo unijeti jedući avokado, orašaste plodove i kokosovo ulje. Osim kupovnih preparata, za kosu se mogu napraviti i prirodni tretmani, poput onoga s jabučnim octom ili kokosovim uljem. Jednom tjedno uzmite žličicu kokosova ulja, prijeđite njime kosu sve do vrhova i ostavite da djeluje preko noći pa ga ujutro isperite. Ako ne želite spavati s pakungom na kosi, čak će i tretman od 10 minuta biti dovoljan da vašu kosu učini sjajnom, elastičnom i živahnom cijeli idući dan.

Jabučni ocat pomiješa se u jednakoj mjeri s vodom i nakon uobičajenog pranja kosa se ispere tom otopinom. Ne ispire se, a kosa postaje vidljivo sjajnija.

Linker
08. rujan 2024 08:27