PRONAĐENO BLAGO

‘Hitler je svoje najdraže slike sakrio u samostan u Češkoj. Konačno smo pronašli kolekciju vrijednu milijune!’

ZAGREB - Iza vladavine jednog od najvećih svjetskih diktatora, ujedno i najvećeg kradljivaca umjetnina Adolfa Hitlera pronađeno je nekoliko stotina dvoraca i rudnika prepunih umjetničkih slika i drugih umjetnina, a smatra se da je još mnogo toga skriveno. Ipak, jedan dio Hitlerove umjetničke zbirke nedavno je pronađen u samostanu nedaleko od Praga.

Češki pisac i izdavač Jiri Kuchar pronašao je sedam slika koje su nekad bile Hitlerovo vlasništvo i dio zbirke za koju se dugo vjerovalo da je zauvijek nestala. Kuchar, koji je napisao dvije knjige o toj kolekciji, navodi da se vrijednost slika otkrivenih u samostanu Doksany, 50 kilometara sjeverno od Praga, procjenjuje na 50-ak milijuna kruna, odnosno dva milijuna eura.

Židovski bankar

- One su dio Hitlerove kolekcije od oko 45 slika, 30 statua, pisaćeg stola i nekoliko darova koja je činila ratni plijen bivše Čehoslovačke - tvrdi Kuchar. Zbirka u kojoj je, među ostalim, i slika “Uspomena na Staljingrad” iz 1943. godine, djelo Franza Eichhorsta, omiljenog Führerova slikara, bila je deponirana tijekom Drugog svjetskog rata u samostanu Vyššě Brod na jugu Češke zajedno s dvije veće kolekcije koje su nekad pripadale moćnom židovskom bankaru Fritzu Mannheimeru i obitelji Rothschild.

Nakon rata Amerikanci su prenijeli u München Mannheimerovu kolekciju koju je Hitler kupio 1941. godine, kao i Rothschildovu, koja je 1938. godine zaplijenjena u Beču. Za sobom su ostavili ostatak zbirke koji bi, prema Kucharovim riječima, na aukciji mogao postići cijenu od nekoliko stotina milijuna kruna.

Slike isparile

Za izgubljenom kolekcijom Kuchar je počeo tragati prije pet godina. Slao je fotografije nestalih umjetničkih djela raznim institucijama za koje je mislio da ih možda posjeduju. Ušao je u trag nekolicini statua i slika, ali tvrdi da je velik dio naprosto ispario.

- Bojim se da postoji kanal koji vodi na zapad. Pronašao sam dvije statue na aukcijskoj ponudi, jednu u Frankfurtu, drugu u Londonu - kaže Kuchar i napominje da je jedna od njih prije dvije godine prodana za 177.000 eura.

Osim što su bili ponajveći masovni ubojice u povijesti čovječanstva, njemački su nacisti, na čelu s Adolfom Hitlerom, bili i najveći kradljivci koje je svijet upoznao. Među visokim dužnosnicima njemačke vlade i vojske krajem tridesetih godina prošlog stoljeća postalo je moderno biti kolekcionar najfinije europske umjetnosti, bila riječ o slikama ili skulpturama, namještaju ili nečem drugom.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 01:14