NEMA ODUSTAJANJA

Tomašević o novom režimu parkinga: ‘Nema više povlaštenih mjesta. Uvodimo naplatu i nedjeljom, a radnim danom ćemo produžiti...‘

Još jedna mjera koju planira uvesti je pooštravanje kontrole parkiranja u prvoj i drugoj zoni.

Tomislav Tomašević

 Ranko Suvar/Cropix

Gradonačelnik Zagreba u srijedu je najavio da od 6. rujna prestaju vrijediti i u reviziju idu sva rješenja za rezervirana parkirna mjesta, čime će se građanima vratiti 500 mjesta za parking, dok će blokovsko parkiranje biti predstavljeno u listopadu i uvedeno prije Nove godine.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je konferenciju za novinare na parkiralištu Veslačka 17 kako bi na tom i nizu primjera pokazao kakav nered je do sada vladao što se tiče parkinga u Zagrebu, koje je funkcioniralo i kao politička usluga prošle vlasti. To su, rekao je, odlučni razriješiti unatoč svim pritiscima koji se ovih dana pojavljuju u medijima.

Poručio je da je krajnje vrijeme da se uvede red u parking.

Istaknuo je da NK Zagreb i Zagrebella u Veslačkoj 17 koristi više od stotinu parkirnih mjesta i za to ništa ne plaćaju, te najavio da će na toj lokaciji vratiti građanima 86 parkirnih mjesta.

Tomašević ističe da je Grad obvezu plaćanja uveo još 2008., upozorivši međutim da se u cijelom gradu rezervirana parkirna mjesta, kojih je gotovo 2000, izuzev par izuzetaka, uopće ne plaćaju.

Izuzeci koji plaćaju rezervirana parkirna mjesta su Ministarstvo kulture, Hrvatska narodna banka i HANFA, a više-manje svi ostali, od institucija, firmi, pojedinaca, udruga ne plaćaju ni jedan euro, rekao je Tomašević i dodao da "skoro da i ne postoji evidencija o rezerviranim parkirnim mjestima".

Za kritiku gradskog HDZ-a koji kaže da ako se ispred HNK uzmu neka parkirna mjesta za biciklističke staze da ta mjesta treba negdje nadoknaditi, Tomašević kaže da će ih možda oni nadoknaditi jer su oni očito uz privolu bivšeg gradonačelnika uzeli četiri rezervirana parkirna mjesta i barem 10 godina za to nisu platili ni jedan euro.

Nered je, kaže Tomašević, i da je u Zagrebu više od 5000 povlaštenih parkirnih karata u odnosu na broj parkirnih mjesta samo u prvoj zoni, a ima ih više i u drugoj zoni ali je manji nesrazmjer.

Poručuje da će taj nered, koji je prethodna vlast stvorila i u kojoj je HDZ "držao štangu", itekako razriješiti.

Procijenio je da će revizijom rezerviranih parkirnih mjesta do kraja rujna građanima vratiti 250 parkirnih mjesta, a do kraja godine 500.

Nered razrješavaju i tako da se za terase ugostiteljskih objekata mogu maksimalno zauzimati tri parkirna mjesta, a ključno je da su deset puta povećali iznos koji su ugostiteljski objekti plaćali za njihovo korištenje.

Cijena je izjednačena s cijenom rezerviranog parkirnog mjesta i iznosi oko 530 eura mjesečno. Zbog te mjere je lani za građane u centru grada vraćeno 130 parkirnih mjesta, a u cijelom gradu 300, rekao je Tomašević.

Najavio je i da će u listopadu predstaviti mjeru blokovskog parkiranja koja će dovesti do toga da će stanari pored mjesta stanovanja lakše moći naći parking, a siguran je da će na snagu stupiti prije Nove godine.

Tomašević je najavio i da će u javno savjetovanje uputiti i četiri nove mjere. Prva je ukidanje mogućnosti kupnje povlaštene parkirne karte vlasnicima nekretnina koji nisu stanari, jer je oko 580 vlasnika nekretnina u centru grada, u zoni naplate parkinga, koji tamo nemaju niti prebivalište niti boravište, ali imaju pravo na povlaštenu parkirnu kartu.

Druga mjera je da se u prvoj zoni do ponoći produži vrijeme naplate parkinga od ponedjeljka do subote, a u nedjelju do 15 sati.

Treća mjera je višestruko povećanje cijene, umjesto sadašnjih 18 eura mjesečno, građevinskim tvrtkama koje zauzimaju parkirna mjesta. Za radove postpotresne obnove i dalje je to besplatno.

Četvrta mjera je postroženje kontrole ograničenja vremena parkiranja u prvoj i drugoj zoni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 19:24