TRUNE I PRIJETI

Što to raste na vrhu napuštenog nebodera u Zagrebu? Čitatelji kažu da tu nastaje novi rezervat. Pogledajte fotografije

Stručnjak Hrvoje Kovač nam je objasnio kako može doći do toga da se takav primjer dogodi na takvoj visini na betonu
 Josip Bandic/Cropix

Na vrhu napuštenog nebodera u Zagrebu pojavila se zelena kruna. Nekadašnji toranj za testiranje žarulja na Sigečici ovih je dana dobio biljku koja je narasla više od metra, pa sve izgleda pomalo kao iz filmova apokalipse.

Nekoć je toranj noću svjetlucao, dok bi se testirale žaruljice u Tvornici električnih žarulja, no već se desetljećima ne koristi, niti netko tu radi ili od čuvara stanuje.

image
Snimio čitatelj/
image
Josip Bandic/Cropix

Ta se građevina trebala obnoviti u sklopu stambeno poslovnog projekta Vrtovi svjetla, ali su glavni investitori završili kratko u zatvoru u sklopu uhićenja USKOK-a koji je podigao optužnicu protiv Kazimira Bačića, bivšeg glavnog ravnatelja HRT-a te poduzetnika Milana Lončarića kada su optuženi za davanje mita i trgovanje utjecajem, navodno prema bivšem gradonačelniku Milanu Bandiću, a upravo zbog ovog projekta. Navodno se sve događalo zbog ovog tornja koji je zaštićeni spomenik kulture, te ga je u sklopu projekta trebalo obnoviti, no investitori su navodno željeli ishoditi dozvole da je oštećen u potresu, te bi ga srušili, a za ukidanje svojstva spomenika trebali bi suglasnost Gradskog zavoda za spomenike, ali i Ministarstva kulture. To je bilo 2021. godine.

image
Snimio čitatelj/
image
Snimio čitatelj/

Od onda ovo gradilište napušteno. Na početku projekta se najavljivalo da će u uskom neboderu biti wellness. Nešto nakon prestanka radova, najavljivalo se da će projekt nastaviti pod novim vlasnicima, ali se to do danas nije dogodilo.

Kompleks Vrtovi svjetla nalazio bi se iza tornja bivše tvornice TEŽ koja je prestala postojati 2015. godine, dok je Lončarić bio direktor i većinski vlasnik. Rupa koja je iskopana za temelje prvih zgrada pretvorila se u jezero, a kao što se vidi na fotografijama koje je snimio naš čitatelj njime plivaju patkice.

- Ovo je sve kao neki rezervat, iz betona raste zelenilo, čak i na vrhu nebodera. A za jezero, ne znam koliko je opasno da voda samo tako stoji usred grada - pita se naš čitatelj, koji nam je poslao životopisne fotografije sa Sigečice.

Stručnjaka Hrvoja Kovača, djelatnika Botaničkog vrta pitali smo kako je moguće da na tornju raste velika biljka, a tu nitko ne dolazi.

- Svaki neboder na vrhu zgrade s ravnim krovom ima izolaciju koja s vremenom, jer se radi o objektu starom barem 50 godina, počne s raspadanjem, a nekad se koristio sitni šljunak, pijesak miješan sa smolom, bitumenom. Idelna mješavina za invazivne biljke kao što su vrbe, breze, topole, pajsen. Znači mjesto zadržava vlagu ima svjetlo i to je dovoljno za rast invazivnih vrsta na krovovima - odgovara Hrvoje Kovač, te dodaje da sjeme na krov donese vjetar, a najčešće ptice.

image
Josip Bandic/Cropix

Vezano za arhitekturu kuća za testiranje električnih žarulja je projektirana kao vitki, plitki, dvostrano zastakljeni toranj i djelovala je nekoć poput gradskog svjetionika. Lavoslav Horvat, koji je projektirao čitav tvornički kompleks sagrađen oko 1953. godine, koji je bio profesor i na Arhitektonskom fakultetu i na Akademiji likovnih umjetnosti, bio je, kako je ranije ocijenio arhitekt Luka Korlaet (danas zamjenik gradonačelnika Zagreba), jedan od najplodnijih arhitekata svog vremena, s preko 300 projekata i realizacija, većinom na jadranskoj obali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 16:31