ŠTO SU PREŠUTJELI

Porazna istina o upisima u zagrebačke vrtiće: U pozadini je praksa kakve nema nigdje u Europi!

Što točno znači neobična formulacija koju je jučer ispalila Dolenec? Iza nje se krije sva apsurdnost i nakaradnost sustava upisa djece u zagrebačke vrtiće

Danijela Dolenec, Tomislav Tomašević

 Damir Krajac/Cropix

Ove je godine u Zagrebu ostalo neupisano svako treće dijete čiji su roditelji predali zahtjev za upis u gradski vrtić ili jaslice. Od ukupno 11.499 zahtjeva, u vrtiće je zasad, kako je izvijestila zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec, upisano njih 7686.

No zagrebačka gradska vlast iznesene pokazatelje ne čita tako. Naime, kako je rekla Dolenec, neupisano je ostalo 1917 djece, a preostalih 1896 su djeca koja su "premlada za upis u jaslice".

Što točno znači ta neobična formulacija?

Iza nje se krije sva apsurdnost i nakaradnost sustava upisa djece u zagrebačke vrtiće koju je godinama, uz žestoke kritike struke i oporbe, održavala administracija Milana Bandića, a koju je, po dolasku na vlast, šutke preuzela i ona Tomislava Tomaševića, pa se Dolenec na tiskovnoj konferenciji na nju nije ni osvrnula.

Naime, velika većina roditelja male djece u Zagrebu radi i, nakon rođenja djeteta, koristi dopust u trajanju od jedne godine. Na dan kad im dijete navršava godinu dana, zaposleni roditelji u Hrvatskoj moraju se vratiti na posao i ne postoji zakonska mogućnost da kod kuće ostanu dulje (osim ako im poslodavac odobri neplaćeni dopust, što je većini financijski nepriuštivo).

Obiteljima stoga treba mjesto u vrtiću čim dijete navrši godinu dana.

No Grad Zagreb upise u jaslice - a među neupisanima više od 90 posto čine djeca koja trebaju jaslice - ne provodi tijekom cijele godine, nego se zahtjev može predati samo jednom godišnje. Konkretno, za narednu pedagošku godinu, koja traje od 1. rujna 2024. do 31. kolovoza 2025., zahtjeve su primali od 13. do 23. svibnja.

Stoga su svi roditelji koji u toj pedagoškoj godini trebaju vrtić zahtjev morali predati tada - i oni kojima se dijete u vrijeme predaje zahtjeva tek rodilo, pa im vrtić treba tek od, primjerice, 1. svibnja 2025., i oni koji vrtić trebaju od 15. rujna, i oni kojima treba od 24. prosinca, i oni kojima će dijete godinu dana navršiti 5. ožujka 2025.

No kad predaju zahtjeve i naznače otkad im trebaju jaslice - a to je od dana kad im dijete navršava prvu godinu dana - gradske vlasti njihove zahtjeve automatski proglase nevažećima jer su im "djeca premlada". Za Grad Zagreb samo djeca koja do 31. kolovoza napune godinu dana nisu premlada!

Dakle, samo djeca rođena 31. kolovoza u Zagrebu mogu očekivati da bi mogla krenuti u jaslice na dan kad im se roditelji moraju vratiti na posao, odnosno na svoj prvi rođendan. Svi ostali roditelji moraju se snaći do sljedeće pedagoške godine - koja će početi 1. runa 2025. godine.

Ako je dijete, primjerice, rođeno 2. siječnja 2024. godine, njegovi roditelji mogu gradske jaslice očekivati tek 1. rujna 2025. Gdje će s djetetom od 2. siječnja 2025., kad se moraju vratiti na posao, do 1. rujna?

Takve djece - koju gradska administracija automatski odbacuje kao one čiji su zahtjevi nevažeći te ih ne vodi kao neupisane - ove je godine, podsjetimo 1896, skoro jednako kao i onih za koje barem priznaju da su neupisani.

Ovakva je praksa upisa djece u vrtiće, prema javno dostupnim podacima, jedinstvena u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. srpanj 2024 14:27