KARTE NA STOLU

Otkriveno u kojem iznosu će Vlada subvencionirati cijenu opskrbe plinom u Zagrebu

Međimurje-plin je od 1. listopada novi koncesionar u javnoj opskrbi plinom u Zagrebu nakon neuspjeha GPZO-a

Gradska plinara Zagreb-Opskrba unatoč gubitku koncesije za javnu opskrbu nije odustala od zagrebačkog tržišta

 Ranko Suvar/CROPIX

Vlada će cijenu opskrbe plinom u Zagrebu, oko koje se ovih dana vodi tržišna utakmica između Međimurje-plina i Gradske plinare Zagreb-Opskrbe (GPZO), subvencionirati s 0,7 centi po kilovatsatu ili sedam eura po megavatsatu, proizlazi iz cjenika subvencija koji su Banski dvori objavili u Narodnim novinama.

Primjenom spomenute Vladine subvencije, ponuda GPZO-a, koju je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević oglasio sredinom prošloga tjedna, smanjena je s 52,10 eura na 45,10 eura po megavatsatu, dok će Međimurje-plin, opet primjenjujući Tomaševićev izračun, nakon odbijanja subvencije nuditi 45,20 eura za megavatsat isporučenog plina.

Međimurje-plin je, podsjetimo, od 1. listopada novi koncesionar u javnoj opskrbi plinom u Zagrebu koju je dosad imao GPZO. Suočen s gubitkom koncesije, GPZO nudi Zagrepčanima da ostanu njegovi kupci i nakon 1. listopada, ali u tržišnoj usluzi. Iz GPZO-a su otkrili da su za novu sezonu grijanja kupili plin po najpovoljnijim mogućim tržišnim cijenama te da mogu ići s nižom cijenom od Međimurje-plina.

Tomaševićev izračun ponude Međimurje-plina treba uzeti s oprezom budući da je ministar gospodarstva Ante Šušnjar jučer upozorio kako još nisu poznati iznosi svih parametara koji ulaze u cijenu plina u javnoj opskrbi. Riječ je, prema navodima ministra Šušnjara, o tarifi za distribuciju plina koju opskrbljivači u javnoj usluzi plaćaju distributerima, a koju tek treba donijeti regulator, Hrvatska energetska regulatorna agencija.

U svakom slučaju, Vlada je novim energetskim paketom pomoći kućanstvima, kad je u pitanju plin, zajamčila kako neće biti rasta cijena plina većeg od deset posto. Plinare u javnoj opskrbi sad će morati uskladiti odluku HERA-e o poskupljenju nabave plina od 42 posto od 1. listopada s ograničenjem rasta cijene koji je nametnula Vlada. Trošak usklađenja, što je za plinare najvažnije, ide na račun državnog proračuna, odnosno Ministarstva gospodarstva koje će plinarama isplatiti najavljene subvencije.

Najveću subvenciju, inače, među 30-ak distribucijskih područja na domaćem tržištu plina Vlada je, u iznosu od deset eura za megavatsat, namijenila plinarama koje, među ostalim, opskrbljuju Koprivnicu, Sisak i Bjelovar. Prosječna subvencija je devet eura za megavatsat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 10:12