BAGERI INSPEKTORATA

‘Grozno! Sve je razvaljeno, a šupe su ostavili‘, stanari Kaptola u šoku nakon što je srušena kuća u povijesnoj jezgri Zagreba

Najveća je ironija što tijekom uklanjanja opasne građevine od strane Državnog inspektorata, nisu srušene i dvije besprave šupe na istoj adresi
 Zeljko Puhovski/Cropix

Deseci starih kuća i vila u središtu i širem središtu Zagreba već nekoliko ljeta ‘nestaju‘ iz slike grada. Najnoviji primjer je kuća koja je barem sto godina stajala na uglu Nove Vesi i Male ulice koju su bageri srušili prije desetak dana, te je za njom ostala na uglu parcela u groznom stanju, neuredna, neograđena, neporavnata - nedolično povijesnoj jezgri glavnog grada.

I ova je kuća uklonjena od strane Državnog inspektorata jer se našla na listi opasnih građevina, koje su stradale u potresu, te se ruše sredstvima Fonda za obnovu od potresa. I bila je opasna, kanalice od krova prijetile su prolaznicima. Nije bila zaštićeno kulturno dobro, iako je pridonosila ugođaju Nove Vesi kao ulice koja dijelom izgleda kao povijesna, ali se to sve više gubi.

- Ovaj zid koji je ostao tako neuredan k‘o ruševina nisu skinuli jer bi se urušila kuća s kojom graniči. Ne znam samo kako su to tek shvatili kad su ga skoro maknuli pa sad ovako grozno izgleda - komentirao je jedan stanar Nove Vesi dio preostale lokacije.

image

Nova Ves uz Gliptoteku HAZU-a i kapelicu u obnovi

K.s./
image

Nova Ves 35

Zeljko Puhovski/Cropix

Iza kuće koja je stajala na uglu i bila opasna, a sad je srušena, nalazi se nekoliko manjih kuća nalik potleušicama koje sad isto zjape prema ulici, a zapravo su doslovno iza Gliptoteke HAZU u Medvedgradskoj ulici koja se upravo obnavlja. U tijeku je i obnova kapelice koja je preko puta isto na uglu Nove Vesi i Male ulice, pa ovo ruglo koje je sad nastalo time još više kao da traži da se nešto poduzme, barem ogradi i zemljište poravna. Neki se stanari ulice boje da se na čistini ne bi počelo ostavljati smeće.

No, najveća je ironija zapravo što je tijekom uklanjanja opasne građevine kuće od strane Državnog inspektorata, nisu srušene i dvije bespravne šupe na istoj adresi.

- Te su šupe prijavljene prije više od mjesec dana, a njih su ostavili - rekla nam je susjeda, na čiju su kuću te male građevine naslonjene.

U potleušicama koje se sada vide iza leđa Gliptoteke živi nekoliko stanara koji su u najmu, a dio njih izgleda kao da se više ne koristi. Kako saznajemo čitava ova lokacija vlasništvo je istih osoba, ima mnogo vlasnika, potleušice i kuća koja je srušena. To je vjerojatno i bio razlog što se s ovom nekretninom nije bolje raspolagalo, iako je na atraktivnoj lokaciji u centru grada.

- Ništa konkretno ne mogu reći, moj je vrlo mali dio, to sve vodi jedan odvjetnik za sve nas i geodet. Moj je dio minoran, samo dobijem obavijesti - rekla nam je članica obitelji Košutić, koji su jedni od vlasnika, dok članove obitelji Balja i Mužinić nismo uspjeli dobiti za komentar o planovima.

image

Uklonjena kuća (lijevo) je bila u groznom stanju, krov je bio opasan za prolaznike

Google/

Čitava situacija oslikava činjenicu da adresa ima mnogo vlasnika jer većina zapuštenih kuća u gradu ima sličnu situaciju. No, ipak, nekako su očito pokrenuli uklanjanje objekta, pa valjda mogu i urediti ili barem ograditi ovu parcelu na povijesnoj lokaciji u gradu. Ako su oštećenu opasnu kuću uopće oni sami prijavili na listu inspektorata.

Pitali smo i Gradski zavod za spomenike kulture o kući koja je bila na broju 35.

- Predmetna građevina nije pojedinačno zaštićeno kulturno dobro nego se nalazi unutar prostornih granice Povijesne urbane cjeline grada Zagreba. Sukladno Zakonu o državnom inspektoratu, kada se radi o uništenoj zgradi koja nije pojedinačno kulturno dobro, građevinski inspektor po službenoj dužnosti odmah donosi rješenje o uklanjanju zgrade oštećene potresom, bez suglasnosti vlasnika ili suvlasnika i bez suglasnosti nadležnog tijela u skladu s propisima kojima se uređuje zaštita i očuvanje kulturnih dobara - odgovorili su.

Dodaju da ova građevina nije bila posebno valorizirana.

- Zamjenska buduća izgradnja mora biti u skladu s uvjetima koji su određeni za zamjensku gradnju Generalnim urbanističkim planom grada Zagreba te posebnim uvjetima zaštite kulturnog dobra, koje utvrđuje Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode s obzirom na lokaciju - zaključuju iz Zavoda.

image

Skroz lijevo vide se dvije bespravne šupe

Zeljko Puhovski/Cropix

Podsjetimo, građevine s liste za uklanjanje ruše se sukladno Zakonu o Državnom inspektoratu članak 113. a. Najpoznatiji slučajevi uklanjanja starih kuća u središtu grada na listi Državnog inspektorata kuća oštećenih u potresu bili su rušenje vile Peroš na Ribnjaku koja nije bila zaštićeni spomenik kulture, iako je to Grad Zagreb pokušavao promijeniti, a potom prošlo ljeto kuće u Livadićevoj 20, te ovo ljeto kuće u Vončininoj ulici. Bilo ih je još, većina parcela nakon rušenja kuća danas je prazna, neke su ograđene, a teren je poravnat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 11:52