NAPREDNA AUSTRIJA

Žena (54) osuđena na zatvor jer je zarazila susjeda koronavirusom! On je preminuo, već je imao rak...

Nakon što su je zbog „širenja infekcije“ prijavili sin i snaha preminulog, opasna gospođa dobila je 4 mjeseca zatvora i 800 eura kazne

Ilustracija

 Jens Kalaene/Dpa Picture-alliance Via Afp

Žena iz Koruške osuđena je za ubojstvo iz nehaja jer je u prosincu 2021. godine zarazila susjeda SARS-CoV-2 virusom, koji je potom umro. Za ubojstvo iz nehaja 54-godišnjakinja je dobila četiri mjeseca zatvora i 800 eura novčane kazne. Iako presuda još nije pravomoćna, otkriva nam koliko lako pojedine napredne zapadne „liberalne demokracije“ postaju totalitarne ukoliko se njihovi političari susretnu s izazovima na koje ne znaju ponuditi jasni odgovor, a boje se da će im skratiti karijere.

Ovaj slučaj potvrda je da je moguće nekoga osuditi za ubojstvo koronavirusom, tj. utvrditi da je kazneno djelo ubojstva iz nehaja počinjeno tako što je točno određeni virus ili klaster virusa na neodređeni način prešao s „počiniteljice“ kaznenog djela na „žrtvu“.

Ova priča zapravo nam otkriva koliko je lako prijeći granice zdravog razuma, organizirati političke hajke, a pogotovo iskrivljavati odnosno radikalizirati poruke znanstvene zajednice, sve kako bi se nametno režim koji određena skupina donositelja odluka procjenjuje najprimjerenijim. Ako ništa drugo, gospođa iz Austrije koja je osuđena za ubojstvo osobe, koja je otprije bolovala od raka, koronavirusom, može se tješiti da presuda još nije pravomoćna.

„Žena je po drugi put morala odgovarati pred regionalnim sudom u Klagenfurtu zbog svoje bolesti uzrokovane koronavirusom. Prošlog ljeta osuđena je na 4 mjeseca uvjetnog zatvora zbog namjernog ugrožavanja ljudi zaraznim bolestima“, piše austrijski Kurier te objašnjava: „Virološko izvješće pokazalo je podudarnost između virusne DNK iz PCR uzoraka optužene i osobe koja je kasnije preminula. Uzorak je iznenadio stručnjaka koji je u četvrtak izjavio: ‘100-postotno poklapanje je vrlo rijetko jer se koronavirusi brzo mijenjaju.‘ Zaraza od strane optužene je ‘gotovo 100 posto‘ vjerojatna.“

Ove teze otvaraju pitanje je li moguće da će se na ovaj ili sličan način provjeravati tko je odgovoran za nečiju virusnu infekciju s teškim, možda onim najtežim posljedicama? Hoće li se, recimo, isti princip provjere primjenjivati kod drugih virusnih infekcija ili samo Covid-19 zaraze? Što je s bakterijama? Iako se čitatelj možda smijucka, nije smiješno. Kako se sve ovo uopće dogodilo?

„U obnovljenom procesu, koji još traje, sutkinja Sabine Götz morala je razjasniti moguće kontakte između optužene i njezina susjeda. Ovdje se radilo o izjavi protiv izjave: sin i snaha preminulog, kao i njegova supruga, izjavili su da je došlo do kontakta u stubištu 21. prosinca 2021. (odnosno, u trenutku kada je optužena već morala znati da ima covid). Optužena je stajala na vratima svog stana u hodniku zgrade, dok je osoba koja je kasnije preminula stajala nasuprot nje. Obitelj preminulog žalila se na svoju susjedu“, opisuje Kurier.

Da li to znači da netko može posumnjati da ste zarazili njegovog bližnjeg, recimo, gripom te postaviti tezu kako ste već bili svjesni da raznosite virus gripe, pa ste ga nehotice prenijeli nekom susjedu s kroničnim oboljenjem, koji je potom preminuo? Može li se za takvu prijavu tražiti odšteta?

Evo kako slučaj u Kurieru argumentiraju sin i snaha preminulog bolesnika:

- Izgledala je stvarno bolesno. Pitao sam je ima li koronu, rekla je da nema i da je to samo gripa," rekao je sin. Bio je jako zabrinut jer je znao koliko opasna infekcija covidom može biti za pacijente s rakom.

Optužena je to žestoko negirala: ‘Tog dana nisam mogla ustati iz kreveta niti govoriti jer sam bila tako bolesna. Dakle, to se nije moglo dogoditi na taj način,‘ izjavila je. Žena je također tijekom suđenja rekla da za nju infekcija koronavirusom nikada nije bila tema: ‘Bilo mi je jasno da je to bronhitis, kakav imam svake godine zimi.‘

Njezin liječnik je također zabilježio još jednu spornu izjavu optužene pred policijom: ‘Sigurno neću dopustiti da me zatvore,‘ rekla mu je kad je brzi test na koronu bio pozitivan.

‘Sama sebi nisam olakšala donošenje presude,‘ rekla je sutkinja Götz obrazlažući presudu i dodala: ‘Osobno mi je žao zbog vas - mislim da se ovako nešto vjerojatno dogodilo stotinu puta. No vi imate nesreću što je vještak gotovo sa sigurnošću utvrdio da je infekcija došla od vas‘. To joj je dalo potrebnu sigurnost za donošenje osuđujuće presude, zaključila je sutkinja.

Kakva bi bila presuda sutkinje da se radilo o virusu gripe ili, recimo, vodenih kozica?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 06:14