UKRAJINCI NE STAJU

Zelenski: Zauzeli smo Sudžu, otvaramo zapovjedništvo u gradu!; Težak udarac za Kadirova: Ukrajinci zarobili 102 borca čečenskog vođe

Događaje vezane uz rat u Ukrajini i Rusiji pratimo iz minute u minutu

Kopanje rovova u Kurskoj oblasti

 Not Supplied/willwest News/profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Ključno događaji:

- Ukrajina tijekom noći oborila 29 ruskih dronova

- Rusija užurbano traži radnike za kopanje rovova

- Ukrajinske snage zarobile 102 pripadnika Kadirovljeve jedinice Ahmat

- Britanci dopustili Ukrajincima korištenje njihovog oružja na ruskom tlu


NOVO 15:20 - Na društvenim mrežama se pojavio šokantan video koji prikazuje trenutak u kojem se ukrajinski vojnici oklopnim vozilom Kozak 2 zaletavaju u barikadu na granici s Rusijom. Mnogi su njihovu misiju nazvali ‘samoubilačkom‘.

Riječ je o kontrolnoj točki Kolotilovka u ruskoj oblasti Belgorod. Vozilo je svim snagom udarilo u protutenkovske prepreke, tzv. ‘zmajeve zube‘, nakon čega su ga napali ruski dronovi.

Više pročitajte OVDJE.


15:15 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u četvrtak da ukrajinske trupe imaju punu kontrolu nad ruskim gradom Sudžom u regiji Kursk, prenosi Associated Press.

Najveći grad koji je Ukrajina do sada, navodno, zauzela, prije početka rata imao je oko 5000 stanovnika.

Zelenski je rekao da se u Sudži uspostavlja ured ukrajinskog vojnog zapovjednika. Nije elaborirao detalje niti funkcije ureda.

Tvrdnje se nisu mogle neovisno potvrditi.


13:15 - Ruski je sud osudio balerinu Kseniju Karelinu na 12 godina zatvora zbog izdaje. Karelina je donirala 51 dolar i 80 centi humanitarnoj udruzi koja podržava Ukrajinu.

Osim ruskog, Karelina ima i američko državljanstvo, a na sudu se izjasnila krivom zbog učinjenog djela.

Više pročitajte OVDJE.


13:00 - ‘Prema onoj da je povijest učiteljica, ukrajinski se napad na Rusiju može usporediti s dva poznata vojna manevra. Nakon što su se saveznici uspješno iskrcali u Normandiji u lipnju 1944. godine krenuli su prema Njemačkoj. Hitler je u prosincu donio odluku o ofenzivi u Ardenima koja je zaustavila savezničko napredovanje, ali su nacisti u konačnici bili gubitnici iako su teško stradale američke postrojbe. Druga je situacija iz Yomkippurskog rata 1973. godine kad se Izrael našao u egzistancijalnoj prijetnji zbog istodobnog napada Egipta i Sirije. Vlada poziva u pomoć umirovljenog generala Ariela Sharona, kasnije premijera koji je pojas Gaze 2005. godine predao Palestincima. Njegovi ga podređeni pitaju kako ćemo se izvući bez poraza? “Ne znate? Prijeći ćemo Sueski kanal i ondje završiti rat”, rekao je Sharon. To je i napravio, krenuo put Kaira, razbio Drugu egipatsku i opkolio Treću. Rat je završio.

U ovom se trenutku čini da je ukrajinski uspješni manevar bliži Sharonovoj vojnoj mudrosti jer Rusija i dalje nema odgovora. Nadati se valja da su planeri u Kijevu imali na umu ofenzivu u Ardenima da im se ne dogodi gubitak ljudstva i opreme‘, piše Željko Trkanjec.

Više pročitajte OVDJE.


11:20 - Ukrajinske trupe su, navodno, u svojoj ofenzivi unutar Rusije koristile britanske tenkove Challenger 2, saznaje Sky News.

Ako se informacija potvrdi, to će biti prvi put da su britanski tenkovi - kojima upravljaju ukrajinski vojnici - korišteni u borbi na ruskom teritoriju.

Ministarstvo obrane u Londonu odbilo je komentirati operativne detalje, no Ujedinjeno Kraljevstvo je potvrdilo da Ukrajina može slobodno koristiti britansko oružje na ruskom teritoriju, u skladu s vladinom politikom.

Izvor je rekao da to uključuje tenkove Challenger 2 i signalizira da su korišteni tijekom ukrajinske invazije, koja je započela 6. kolovoza.

Pojedinosti o tome kako i kada su ukrajinske snage potencijalno rasporedile tenkove Challenger 2 unutar ruske regije Kursk nisu zasad poznate, kao ni broj tenkova koji su možda bili uključeni.


11:00 - Ukrajinske snage smiju koristiti britansko oružje na ruskom tlu kada se brane, potvrdilo je Ministarstvo obrane, piše BBC.

Glasnogovornik Ministarstva obrane kaže da Ukrajina ima ‘jasno pravo na samoobranu od ruskih ilegalnih napada što ne isključuje operacije unutar Rusije‘.

‘Tijekom procesa isporuke oružja jasno stavljamo do znanja da se oprema koristi u skladu s međunarodnim pravom‘, dodali su.

Sir Ben Wallace, bivši konzervativni ministar obrane, ranije je rekao da se svo oružje koje isporučuje Ujedinjeno Kraljevstvo, osim dalekometnih raketa Storm Shadow, može koristiti u Rusiji.

Downing Street je ranije rekao da se te rakete dugog dometa mogu koristiti samo za sukob unutar ukrajinskih granica.


10:40 - Specijalne ukrajinske snage zarobile su ukupno 102 pripadnika 488. gardijske motorizirane streljačke pukovnije i Kadirovljeve jedinice Ahmat, piše Dnevnik.hr.

Ovo je najveći jednokratni ‘ulov‘ od početka sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, poručili su.

Ukrajina je u srijedu objavila da su njezine snage od početka dana napredovale u Kurskoj oblasti jedan do dva kilometara i da su završile čišćenje Sudže od ruskih snaga.

"Nastavljamo dalje napredovati u Kurskoj oblasti. Od kilometara do dva u raznim područjima od početka dana. I više od 100 ruskih ratnih zarobljenika u istom razdoblju", poručio je ukrajinski predsjednik Zelenski.

Kijev tvrdi da je do sada preuzeo kontrolu nad više od 1000 kilometara četvornih ruskog teritorija.


10:10 - Ukrajinska vojska priopćila je da je tijekom noći oborila svih 29 ruskih bespilotnih letjelica lansiranih na njezin teritorij.

Zračne snage su priopćile da su dronove uništile obrambene snage u osam regija.

Rečeno je da je Rusija također lansirala tri vođene rakete Kh-59 tijekom napada, ali nije objavljeno što se s njima dogodilo niti jesu li pogodile Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. kolovoz 2024 09:49