SUDJELUJE NA FORUMU

Zelenski u talijanskom mini-Davosu opet tražiti više oružja za Ukrajinu, možda će se sastati i s Orbanom

Imamo dobar odnos. Ako nema dijaloga, nema šanse za mir, rekao je mađarski premijer novinarima

Volodimir Zelenski

 Oleksandr Klymenko/Nurphoto Via AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sudjeluje u subotu na forumu Cernobbio u Italiji gdje se očekuje da će ponoviti svoje pozive za više oružja u svjetlu ruskog napredovanja na istoku svoje zemlje.

On bi se trebao obratiti sudionicima foruma The European House-Ambrosetti u Cernobbiju, svojevrsnog mini-Davosa koji se organizira do nedjelje na obali jezera Como.

Tamo je stigao u petak, nekoliko sati nakon što je zatražio "još oružja" od svojih saveznika, tijekom sastanka međunarodnih pristaša Kijeva u američkoj zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj.

Zelenski je na Telegramu naznačio da se u subotu u Cernobbiju planira sastati s predstavnicima talijanskih kompanija i predsjednicom vlade Giorgijom Meloni.

Ona bi ga trebala uvjeriti u potporu Italije čak i ako se jedan od partnera njezine desne i krajnje desne koalicije Matteo Salvini žestoko protivi bilo kakvom upadu Kijeva na ruski teritorij što ukrajinska vojska provodi od početka kolovoza.

Sastanak Volodimira Zelenskog i Viktora Orbana nije potvrđen u ovoj fazi, ali je mađarski nacionalistički premijer rekao da će se "naravno" sastati s ukrajinskim predsjednikom u Cernobbiju ako bude prilike.

"Imamo dobar odnos. Ako nema dijaloga, nema šanse za mir", rekao je Orban novinarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 06:28