AUSTIN ODBIO MOLBU

Zelenski je u Ramstein došao s jednim ciljem pa doživio hladan tuš od Amerikanaca: ‘Ne, to neće donijeti prevagu‘

Rusija je već povukla svoje zrakoplove, kojima su izveli zračne udare na Ukrajinu, iz dometa američkih raketa ATACMS koje koristi Kijev

Volodimir Zelenski

 Piero Cruciatti/Afp

Unatoč molbama ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, američki ministar obrane Lloyd Austin na sastanku u zrakoplovnoj bazi u njemačkom gradu Ramsteinu nije podržao zahtjev Kijeva da se ukrajinskim oružanim snagama dopusti korištenje raketa dugog dometa ATACMS za udare duboko na područje Rusije.

"Ne vjerujem da bi jedna takva odluka mogla donijeti neku prevagu", rekao je Austin na marginama sastanka u Ramsteinu. Američki ministar obrane je na početku sastanka Kontaktne skupine za pomoć Ukrajini istaknuo važnost povećanja proizvodnje oružja u onim zemljama koje pomažu Ukrajini. Austin je naveo kako SAD nastoji ubrzati isporuku oružja, a s druge strane ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nadao se da bi od Zapada mogao "dobiti dozvolu" da njihovim dalekometnim projektilima i zrakoplovima F-16 "može djelovati u dubinu ruskog teritorija".

Ukrajinski portal Zerkalo.ua smatrao je da bi sada u Ramsteinu Zelenski mogao "slomiti" zapadne saveznike, uz obećanje da će tim projektilima gađati samo rusku "vojnu i vojno-energetsku infrastrukturu", poput aerodroma i skladišta goriva, duboko u ruskom teritoriju. No, Austin je naveo razlog za još jedno odbijanje. Prema njegovim riječima, trenutačna je situacija, između ostalog, pokazala da je Rusija već povukla svoje zrakoplove, kojima su izveli zračne udare na Ukrajinu, iz dometa američkih raketa ATACMS koje Kijev koristi, navodi Deutsche Welle.

Iz Moskve su na to već odgovorili da se Zapad "igra vatrom", a pojedini kremaljski jastrebovi upozorili su da bi u tom slučaju "transporti s oružjem za Ukrajinu" mogli postati "legitimne mete" već na područjima zemalja NATO-a, prvenstveno Poljske. Austin je, doduše, izbjegao odgovoriti na pitanje o korištenju raketa ATACMS za gađanje drugih strateških ciljeva duboko unutar ruskog teritorija. Prema njegovim riječima, Ukrajina već ima način da napada takve mete, uključujući korištenje bespilotnih letjelica. No, zato je utješio Ukrajince da "moramo povećati našu proizvodnju oružja, u prvom redu zato da zadovoljimo potrebe Ukrajine". "Moramo ojačati obrambenu industrijsku bazu Ukrajine kao i našu vlastitu", izjavio je američki ministar obrane Lloyd Austin, a novi britanski ministar obrane John Healey, kojeg već zovu "Mr. Ukraina", rekao je da je "podrška Ukrajini prioritet broj 1".

No, tijekom sastanka u Ramsteinu Austin je najavio dodjelu dodatnog paketa vojne pomoći Ukrajini. To je potvrdio i Pentagon. Prema priopćenju američkoga Ministarstva obrane, Kijev će od Washingtona dobiti rakete Stinger, streljivo za višecijevne raketne sustave HIMARS, topničko streljivo od 155 mm i 105 mm, protutenkovske sustave Javelin i AT-4, borbena vozila pješaštva Bradley, oklopna vozila M113, transportna vozila te još neki dodatnu opremu. Ukrajinski mediji javljaju da je dogovorena i daljnja obuka ukrajinskih pilota za zrakoplove F-16. Ukrajinska vojska je u svom napadu na Kursku oblast koristila zapadno naoružanje. Prema riječima Bidenova ministra Austina, američka ratna industrija "pokušava povećati proizvodnju kako bi zadovoljila potrebe Ukrajine sada i u budućnosti". Ali, radi vlastite dugoročne sigurnosti, naglasio je šef Pentagona, Ukrajina mora i dalje davati još veći poticaj vlastitoj proizvodnji oružja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je tijekom sastanka u njemačkom Ramsteinu rekao da u operaciji u regiji Kursk Rusi imaju približno šest tisuća poginulih i ranjenih vojnika, ali Rusi se i dalje fokusiraju na napade na području Donbasa, oko grada Pokrovska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 14:36