NAJAVLJENE SANKCIJE

Zbog optužbi za slanje raketa Rusiji, Iran na razgovor pozvao čelnike četiriju europskih veleposlanstava

Na razgovor su poslani čelnici britanskog, francuskog, njemačkog i nizozemskog veleposlanstva

Vojna vježba u Iranu/Ilustracija

 Iranian Army Office/Zuma Press/Profimedia/Iranian Army Office/zuma Press/profimedia

Iransko ministarstvo vanjskih poslova je u četvrtak na razgovor pozvalo čelnike britanskog, francuskog, njemačkog i nizozemskog veleposlanstva, objavila je iranska novinska agencija Mizan, nakon što su te zemlje optužile Iran za slanje balističkih projektila Rusiji i najavile uvođenje novih sankcija.

Američki državni tajnik Antony Blinken je u utorak rekao da je Rusija zaprimila balističke projektile iz Irana te da će ih vjerojatno upotrijebiti u svom ratu protiv Ukrajine unutar nekoliko tjedana.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Njemačka i Francuska su također najavile nove sankcije za Teheran, uključujući mjere protiv zrakoplovne kompanije Iran Air.

Kremlj je nakon Blinkenove izjave rekao da su ti navodi neutemeljeni, a Iran je izjavu nazvao "lažnom i zavaravajućom" te je osudio nove sankcije, koje također uključuju raskidanje bilateralnih sporazuma o zrakoplovnim uslugama triju europskih država.

"Nakon nastavka nekonstruktivnih izjava nekih europskih strana koje podržavaju Sjedinjene (Američke) Države koje lažno govore o uplitanju u sukob u Ukrajini te uvode sankcije Islamskoj Republici, čelnici veleposlanstava Velike Britanije, Francuske, Nizozemske i Njemačke su pozvani (na razgovor) u Teheranu", objavila je agencija Mizan.

Najvišeg iranskog diplomata u Londonu je na razgovor pozvalo britansko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu. Iranskog ambasadora u Nizozemskoj je pozvalo tamošnje ministarstvo vanjskih poslova, koje je zatražilo "nove, snažne sankcije Europske unije" protiv Teherana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 17:43