VOJNI STRUČNJAK OTKRIVA

Zašto Rusi Ukrajince kod Kurska ne napadaju jednim od svojih najmoćnijih oružja? Situacija bi se uskoro mogla promijeniti...

Ruske su snage ukrajinskima s pomoću kliznih bombi uspjeli nanijeti velike gubitke jer je ratište u Ukrajini uglavnom statično

Ruski helikopter napada ukrajinske snage kod Kurska

 Handout/Russian Defence Ministry/AFP

Rusija na ukrajinske napade na područje oko grada Kurska na zapadu zemlje za sada nije odgovorila učinkovitim i moćnim kliznim bombama te drugim zračnim oružjem jer nije sigurna da su njezini sustavi za nadzor zraka i ciljanje do te mjere sofisticirani da joj mogu garantirati da neće pogoditi vlastite vojnike, rekao je za Business Insider Mark Cancian, umirovljeni američki pukovnik i viši savjetnik u Centru za strateške i međunarodne studije, američkom trustu mozgova.

Cancian tvrdi da Sjedinjene Američke Države i Sjevernoatlantski savez imaju "vrlo sofisticirane mehanizme" te "vrlo složene i provjerene" sustave za komunikaciju između letjelica i tla te da su oni zaduženi za sigurnost prijateljskih snaga. On smatra da ruski sustavi nisu toliko dobri i pouzdani. Amerikanac je dodao da su ruske snage ukrajinskima s pomoću kliznih bombi uspjeli nanijeti velike gubitke jer je ratište u Ukrajini uglavnom statično. U tom slučaju, čak i ako loše cilja, neće prouzročiti veliku neželjenu štetu. Cancian tvrdi da Rusija oko Kurska nastupa s velikim oprezom jer zračne snage ne mogu učinkovito poduprijeti kopnene snage.

Business Insider piše da nije da se klizne bombe ne koriste kod Kurska, ali da se koriste daleko manje nego drugdje. Ukrajinska je vojska u srijedu rekla da je Rusija na to područje ispalila 27 kliznih bombi, međutim nije pojasnila radi li se o periodu od jednog dana ili ukupnom broju bombi koje su ispaljene. Usporedbe radi, prema tvrdnjama Ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Rusija je prošlog tjedna na ukrajinske gradove i sela ispalila 750 kliznih bombi. Forbes je napisao da su Rusi na Sumsku oblast u Ukrajini ispalili 50 kliznih bombi.

Rajan Menon, viši istraživač Saltzmanovog instituta za ratne i mirovne studije pri Sveučilištu Columbia, rekao je da Rusi oko Kurska ne mogu bacati klizne bombe jer se radi o ruskom teritoriju.

"Poginut će dosta civila", rekao je Menon. George Barros, stručnjak za rusku vojsku, rekao je Business Insideru da Rusi područje oko Kurska neće masovno granatirati kliznim bombama jer one za par dana mogu uništiti cijele gradove u nekoliko dana. To Rusima odgovara kada je riječ o ukrajinskim gradovima, ali da to neće napraviti kad je riječ o njihovima. Business Insider piše da bi Rusi mogli promijeniti mišljenje ako ukrajinski napad na Kursk i okolno područje potraju. Dodao je da su Rusi tijekom rata u Ukrajini i granatirali svoj teritorij i rušili svoje avione. Istina, riječ je o izoliranim incidentima, a ne rezultatima novih strategija. Barros je rekao i da se Rusija boji političkih posljedica napada na vlastiti teritorij.

Istovremeno, Ukrajina ruske snage kod Kurska napadaju kliznim bombama. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Ukrajina ušla u Kursku oblast kako bi stvorila "tampon zonu" između sebe i Rusije. Stručnjaci su Business Insideru rekli da je Kijev taj napad odobrio kako bi razvukao rusku vojsku te motivirao vlastite trupe i saveznike. Barros je rekao da nije jasno kako će ta operacija završiti, ali da je trenutno vidi kao pozitivnu stvar jer je razbila monotoniju na ratištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:10