NEKI NOVI VJETROVI

Vrijeme radi za Putina, priča se o blokadi unutar EU, Kijev strahuje od širenja modela iz Bratislave

Nakon godine i pol prilično ujedinjenog nastupa Zapada, počinju se nazirati pukotine u potpori Ukrajini

Robert Fico i Vladimir Putin

 Mikhail Metzel/Tass/Profimedia/Mikhail Metzel/tass/profimedia

Donald Trump, koji gigantskim koracima napreduje prema predsjedničkoj nominaciji Republikanske stranke, u ponedjeljak je izašao na sud u New Yorku. Državna tužiteljica Letitia James optužuje bivšeg predsjednika da je napuhao vrijednost svoje imovine za milijarde dolara kako bi osigurao bolje uvjete kredita i osiguranja. Kap je to u moru pravosudnih procesa s kojima će se bivša zvijezda reality-showa susresti na putu prema izbornoj pobjedi. Trump je bio najavio da će, ako pobijedi na izborima, u 24 sata zaustaviti rat u Ukrajini, što nitko ozbiljan ne vjeruje, ali Republikanska stranka je počela ostvarivati dio obećanja da će ograničiti pomoć koju je sadašnji predsjednik Joe Biden obilato slao.

Federalna vlada je izbjegla zatvaranje, ali sporazum, zbog kojeg radikalno krilo republikanaca traži smjenu predsjednika Kongresa Kevina McCarthyja, republikanca, ne uključuje nastavak financijske pomoći Ukrajini.

Stiže Fico

Gotovo istodobno medijima je projurila rečenica koja, na prvi pogled, potvrđuje strahove. "Ljudi u Slovačkoj imaju većih problema od Ukrajine", rekao je izborni pobjednik Robert Fico, najavljujući da će ako formira vladu, ostvariti prijetnje iz kampanje, prekinuti slanje pomoći Ukrajini. U izbornoj je noći rekao da su politike dosadašnje vlade, koja je bila robustan podupiratelj ukrajinske obrane, njemu donijele izbornu pobjedu.

Ostvaruju se tako najave da vrijeme radi u korist ruskog predsjednika Vladimira Putina jer će se političko raspoloženje u Europi i Sjedinjenim Državama mijenjati. Čekaju nas još jedni izbori, 15. listopada u Poljskoj, gdje vlada kampanju gradi i na snažnoj kritici Ukrajine.

image

Robert Fico i Vladimir Putin

Mikhail Metzel/Tass/Profimedia/Mikhail Metzel/tass/profimedia

Predsjednik Biden je reagirao brzo te poručio javnosti, prije svega republikanskim zastupnicima, da "ni pod kojim okolnostima ne možemo dopustiti da se prekine američka podrška Ukrajini. U cijelosti očekujem da predsjednik Zastupničkog doma (McCarthy) održi svoju obvezu kako bi se pomoglo Ukrajini dok se brani protiv agresije i brutalnosti. Prestanite igrati igrice, učinite to." Odlučna Bidenova izjava mogla bi se nasukati na radikalno krilo Republikanske stranke i njihovo protivljenje nastavku pomoći, što je u izravnoj suprotnosti s povijesnom ulogom te političke snage kad je riječ o obuzdavanju bivšeg Sovjetskog Saveza, sada Rusije. To je nemoguće objasniti Marjorie Taylor Greene, zastupnici koja ne vidi dalje od Trumpa i izolacionizma.

Blokada unutar EU?

Fico je rekao da se ne protivi svakoj pomoći Kijevu i da će nastaviti humanitarnu pomoć, što bi moglo dovesti do blokade unutar Europskog vijeća jer je to već najavila Budimpešta. Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell je u nedjelju bio u Odesi - u ponedjeljak je održan sastanak Vijeća ministara u Kijevu - te najavio povećanje vojne pomoći Ukrajini. Njegova je poruka jasna, ruska agresija je "egzistencijalna prijetnja Europi". Na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru, Borrell je rekao da se Unija priprema za "dugotrajne sigurnosne obveze prema Ukrajini". Na konferenciji za medije je dodao da se nada da će zemlje članice postići odluku o povećanju pomoći "prije kraja godine": možda računa da do tada Fico neće uspjeti formirati koaliciju.

Kijev zasad djeluje mirno što je i posljedica oštrih kritika koje su stigle ovog ljeta zbog burnih reakcija na neke prijašnje odluke kojima nisu bili zadovoljni. Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je odluku američkog Kongresa nazvao "incidentom", ne sustavnim modelom, te je rekao da Kijev pregovara s republikancima i demokratima u Kongresu. "Ne smatramo da je podrška SAD-a uzdrmana jer u Washingtonu shvaćaju da je na kocki mnogo više od same Ukrajine. Radi se o stabilnosti svijeta i vjerujem da ćemo moći pronaći potrebna rješenja." Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ništa neće oslabiti ukrajinsku borbu protiv Rusije, a novi ministar obrane Rustem Umerov odvojeno je rekao da je primio obećanja o daljnjoj vojnoj pomoći u telefonskom pozivu s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom. "Ministar Austin me uvjerio", napisao je na mreži X, bivšem Twitteru, da će se američka podrška Ukrajini "nastaviti" i da će ukrajinski "ratnici nastaviti imati snažnu podršku na ratištu."

EU će, i uz slovačko i mađarsko protivljenje, naći model pomoći Kijevu. Varšava će nakon izbora ublažiti kritike, ali Ukrajina mora biti svjesna da je riječ o ključnoj saveznici koja ima pravo prigovoriti kad osjeti da joj se nanosi nepravda.

Stvarna je ugroza prelijevanje slovačkog modela, kampanje koja političke bodove sakuplja na protivljenju daljnjoj podršci Ukrajini, na izbore za europski parlament, što bi moglo povećati broj zastupničkih mjesta radikalnih grupacija i tako otežati formiranje nove Komisije i upravljanje Unijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 20:08