KONTROVERZNI PLAN

Vrije na vratima Gibraltara, Britanci u panici zbog najave Španjolske: ‘Samo gledajte što će napraviti, iza zatvorenih vrata!‘

Španjolska zahtijeva da naoružani policajci budu na graničnim prijelazima Gibraltara, a ako to učine bit će ugrožena naša vitalna obrambena pitanja, ističu Britanci

Granična kontrola na Gibraltaru

 Isabel Infantes/pa Images/profimedia/Isabel Infantes/pa Images/profimedia

Španjolska vlada izazvala je uzbunu nakon što su rekli da bi naoružani i uniformirani španjolski policajci trebali biti u Gibraltaru. Madrid tvrdi da policija mora preuzeti vodstvo u postavljanju graničnih prijelaza u gibraltarskoj zračnoj luci uz dužnosnike EU-a u "pomoćnoj" ulozi, prenosi The Telegraph.

Gibraltar je britanski prekomorski teritorij koji se nalazi na južnom rtu Pirenejskog poluotoka, gdje dijeli granicu sa Španjolskom. Već se mjesecima vode rasprave između EU i Britanije o upravljanju granicom Gibraltara nakon Brexita.

Kako bi granica ostala otvorena, dani su prijedlozi da službenici EU-a provode imigracijsku kontrolu u zračnoj luci. Provjera dolazaka omogućila bi pridruživanje schengenskom području, eliminirajući potrebu za kontrolom identiteta na granici sa Španjolskom.

Međutim, ovaj plan je kontroverzan jer je zračna luka zajednički civilno-vojni objekt koji služi i kao RAF-ova postaja u Gibraltaru. Pitanje je također vrlo osjetljivo jer je Španjolska dosljedno tvrdila da ima suverenitet nad tim teritorijem.

image

Maurski dvorac u Gibraltaru gledan s granice koja ga odvaja od Španjolske

Isabel Infantes/pa Images/profimedia/Isabel Infantes/pa Images/profimedia
image

Fabian Picardo

Belga/contactophoto/profimedia/Belga/contactophoto/profimedia

Fabian Picardo, glavni ministar Gibraltara rekao je da će svim graničnim prijelazima upravljati službenici EU Frontexa. U međuvremenu je objavljeno priopćenje španjolske vlade koje jasno pokazuje da se zalažu da policija preuzme vodstvo.

U odgovoru na pitanje španjolskog senata, vlada je objasnila kako očekuje da će naoružani uniformirani službenici policije provoditi granične kontrole u zračnoj luci i pomorskim ulaznim točkama.

- Policija mora provoditi granične kontrole. Ako su agenti Frontexa prisutni, njihova bi uloga trebala biti podrška i dopuna policiji. Stoga, odgovornost za provođenje graničnih inspekcija leži na policiji, a Frontex ima pomoćnu funkciju - stoji u priopćenju.

Dodaju da se moraju slobodno kretati cijelim graničnim područjem, služiti u uniformi i nositi oružje dok obavljaju svoje dužnosti. Iako su vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Gibraltara ustrajale na tome da se to neće dogoditi, strani mediji izvještavaju da se priopćenje smatra pregovaračkom ponudom Madrida.

image

Sir Bill Cash

Ian Davidson/alamy/alamy/profimedia/Ian Davidson/alamy/alamy/profimedia
image

Plakat u Gibraltaru nakon Brexita

John Heeneman/dpa/profimedia/John Heeneman/dpa/profimedia

Konzervativni zastupnik i predsjednik Europskog odbora za nadzor Sir Bill Cash kaže da je uznemiren prijedlogom zbog ambicija Madrida uz strah da parlament neće moći pomno promatrati tekuće pregovore jer će se ovaj tjedan raspustiti.

- Doista sam duboko zabrinut kao građanin Ujedinjenog Kraljevstva. Španjolci inzistiraju na tome da njihova policija djeluje unutar suverenog teritorija Ujedinjenog Kraljevstva. Osim graničnih i schengenskih pitanja, tu su zahvaćena apsolutno vitalna obrambena pitanja. Kompromisi u ovim situacijama su po mom mišljenju nemogući, ali čini se da su na vidiku - rekao je.

Smatra da je suverenitet Ujedinjenog Kraljevstva nad Gibraltarom vitalni nacionalni interes i da zbog ugovora s EU ne smije biti kompromisa. Budući da će parlament biti službeno raspušten u četvrtak, vjeruje kako postoji rizik da bi španjolska vlada mogla sklopiti dogovor s EU iza ‘zatvorenih vrata’ dok je politička i medijska pozornost fokusirana na izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 23:37