ESKALACIJA SVE BLIŽE

Vođa Hezbolaha poslao jezivu poruku Izraelu: ‘Jedino što stoji između nas i vas su dani, noći i bojno polje‘

Obećao je osvetu za smrt vrhovnog vojnog zapovjednika

Hasan Nasralah

 -/Afp

Šef libanonskog Hezbolaha Hasan Nasralah u četvrtak je obećao da će odgovoriti na izraelsko ubojstvo vrhovnoga vojnog zapovjednika te skupine, kazavši da su njegovi desetljećima stari neprijatelji sada ‘prešli sve granice‘.

U izraelskom napadu na uporište Hezbolaha u južnome predgrađu Bejruta u utorak je ubijen vrhovni zapovjednik Fuad Šukr, a uz njega iranski vojni savjetnik i još pet civila.

Bio je to najteži udarac u gotovo dva desetljeća za skupinu koju podupire Iran. Taj potez prijeti da osvetu ‘milo za drago‘ s južne granice Libanona, paralelno s ratom u Gazi pretvori u širi regionalni sukob.

Nasralah je, u govoru održanom u povodu pokopa ubijenog zapovjednika rekao da je sukob ušao u ‘novu fazu za razliku od prethodne‘ i da je Izrael ‘prešao sve granice‘ napadom na uporište skupine.

Kazao je i da su neimenovane države od njegove grupe zatražile da uzvrati na "prihvatljiv" način ili da uopće ne uzvrati. No on je kazao kako bi bilo "nemoguće" da skupina ne odgovori na napad.

- U ovome trenutku nema rasprave. Jedino što stoji između nas i vas su dani, noći i bojno polje, rekao je Nasralah prijeteći Izraelu.

Kazao je i kako je u zadnja dva dana grupa smanjila akcije u znak poštovanja prema žrtvama napada, no da se "poslovima vraćaju već od sutra ujutro", premda će odmazda za Šukrovo ubojstvo uslijediti kasnije.

Samo nekoliko sati nakon Šukrova ubojstva, u Teheranu je, u napadu za koji se u velikoj mjeri odgovornim smatra Izrael, ubijen vođa Hamasa Ismail Hanija.

Nasralah je istaknuo kako svi oni koji žele spriječiti da regija klizne u kovitlac još većeg sukoba trebaju poraditi na prekidu vatre u Gazi.

"Ovdje će jedino rješenje biti prekid agresije na Gazu", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 12:34