ČEKA SE - IRAN!

Visoka napetost na Bliskom istoku, vikend je nagovijestio totalni rat, ali sad bi moglo doći do velikog obrata

Iako tenzije između Izraela i Libanona tinjaju još od početka rata u Gazi, situacija je već nekoliko puta umalo izmakla kontroli

Sela na jugu Libanona u plamenu

 Rabih Daher/Afp

Kako to inače biva u politici, čak i onoj međunarodnoj, obje strane novog sukoba na Bliskom istoku početkom su tjedna proglasile vlastitu pobjedu te su, između redaka pomno biranih diplomatskih fraza, dale naslutiti da su sada spremne stati na loptu da se pokuša izbjeći scenarij dodatne eskalacije krvoprolića po Arapskom poluotoku, koji trenutačno baš nikome nimalo ne odgovara.

Libanonski Hezbollah, šijitska militantna skupina koja beziznimno posluje uz prethodni blagoslov Teherana, slavodobitno je obznanio da je "prva faza" odmazde za likvidaciju višeg dužnosnika Fuada Shukra uspješno finalizirana ovoga vikenda, kada je tristotinjak hezbolaških raketa uposlilo famoznu izraelsku Željeznu kupolu.

Meta napada bile su vojne baze IDF-a na sjeveru Izraela. Većina ispaljenih projektila bila je uspješno onesposobljena.

U maniri svoje već utabane sigurnosne doktrine koja bi se dala svesti na krilaticu "napad je najbolja obrana", Izraelci nisu časili časa da susjedima preventivno odgovore vlastitom kišom projektila. Njihov je, pak, cilj bio onesposobiti vojne baze na jugu Libanona iz kojih su dužnosnici Hezbollaha planirali ispaliti rakete dugog dometa na središnji Izrael. Prema podacima Tel Aviva, preventivni napad bio je vrlo uspješan jer su eliminirali čak 1000 projektila (pri čemu je, prema tvrdnjama Hezbollaha, poginulo najmanje troje libanonskih vojnih dužnosnika), što im je omogućilo da novi tjedan započnu izjavom ministra obrane Yoava Gallanta "da predano rade na deeskalaciji tenzija".

- Čuo sam se s američkim kolegom Lloydom Austinom te sam mu dao do znanja da smo potpuno predani pronalasku mirnog rješenja - stoji u Gallantovom ovotjednom priopćenju.

- Niti jedna od zaraćenih strana ovom razmjenom nije postigla svoj konačni strateški cilj, zbog čega postoji realna bojazan da se i tijekom narednih dana može očekivati nastavak tenzija na Bliskom istoku - upozorava trust mozgova The Soufan Centre u svom dnevnom izvješću o gorućim geopolitičkim temama.

Upravo to je, naime, dao naslutiti i izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručivši u nedjelju da "priča nije završena".

- Nasrallah u Bejrutu, baš kao i Hamenei u Teheranu, mora biti svjestan činjenice da je ovo samo jedan u nizu koraka koje smo spremni napraviti da bismo svojim sunarodnjacima na sjeveru vratili osjećaj sigurnosti - oštro je poručio.

Podsjetimo, iako tenzije između Izraela i Libanona tinjaju još od početka rata u Gazi, situacija je već nekoliko puta umalo izmakla kontroli; posljednji put krajem srpnja, kada su snage IDF-a u manje od 24 sata uspješno likvidirale jednog od čelnika Hezbollaha te jednog od vodećih dužnosnika Hamasa, i to u samome srcu Teherana, zbog čega je i Islamska Republika najavila skorašnju vlastitu odmazdu.

Iranska se odmazda još uvijek nije realizirala, no nije isključeno da su pojačane aktivnosti Hezbollaha dio šire priče i veće strategije ajatolaha Hameneija koji notorno voli djelovati putem svojih "proxyja" iz redova tzv. Osovine otpora.

Tel Aviv već mjesecima upozorava da će doći do eskalacije s Hezbollahom ako šijitski militanti ne uklone svoje snage s granice da bi se više od 80.000 Izraelaca moglo vratiti svojim kućama u trenutačno nesigurnoj pograničnoj zoni. Američka diplomacija vodi glavnu riječ u zasebnim mirovnim pregovorima na Bliskom istoku, čija je glavna zadaća natjerati izraelske i hezbolaške dužnosnike da stanu na loptu, pozivajući se na UN-ovu rezoluciju 1701, kojom je uspješno okončan rat 2006., jer se Hezbollah povukao deset kilometara sjeverno od izraelske granice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:52