SRAMOTNI OBRAČUNI

Veliki požar guta Sutjesku, a pogledajte čime ga snage BiH pokušavaju ugasiti. Traje svađa političara: ‘Nećemo njihovu pomoć!‘

‘Poručujem ovima u Sarajevu, koji sprječavaju dolazak helikoptera iz Srbije, da pronađu pomoć helikoptera iz bilo koje druge države‘

Helikopteri gase požar u Np Sutjeska

 Rtrs Screenshot/

U petak 9. kolovoza izbio je ogroman požar na području Zelengore, a tijekom vikenda proširio se na Nacionalni park Sutjeska na lokalitetu Tjentišta u Bosni i Hercegovini. Prema riječima člana udruženja Eko akcija, Anesa Podića, požar je zahvatio prostor od četiri kvadratna kilometra i udaljen je svega dva kilometra od prašume Perućica. Riječ je o izuzetno nepristupačnom terenu za kopnene vatrogasne ekipe i jedini spas je angažman zračnih protupožarnih snaga.

U ovom trenutku Bosna i Hercegovina ima samo tri helikoptera kojima može gasiti požare i za gašenje ovako velikog potrebna joj je inozemna pomoć, ali nje nema jer je došlo do političke svađe između državnih vlasti BiH i Republike Srpske. Naime, vlasti Republike Srpske namjeravale su zatražiti pomoć zračnih snaga MUP-a Srbije, čemu se su se oštro suprotstavili ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković i ministar obrane BiH Zukan Helez, koji inzistiraju na tome da Republika Srpska, na čijem je teritoriju Nacionalni park Sutjeska, zatraži angažman helikoptera vojske BiH.

Iako tamošnji stručnjaci danima tvrde kako helikopteri koji posjeduje BiH nisu dovoljni jer sva tri ukupno mogu ponijeti samo tri tone vode, dok primjerice jedan kanader može ponijeti šest tona vode, službene vlasti u Sarajevu inzistiraju na službenom angažmanu vojske BiH od strane Republike Srpske.

"Poručujem ovima u Sarajevu, koji sprječavaju dolazak helikoptera iz Srbije, da pronađu pomoć helikoptera iz bilo koje druge države. Nije važno jesu li to Slovenija, Hrvatska ili bilo koja druga država koje su nam pomagale i za vrijeme poplava 2014. godine. Odgovorno tvrdim da za Sarajevo nije upitan dolazak helikoptera, već je problem u tome što je helikopter iz Srbije. Odgovorni su oni u Sarajevu jer se nudi pomoć, a oni ju ne prihvaćaju. Mislim da nećemo ugasiti ovaj požar u nacionalnom parku te upućujem apel Sarajevu da odobre dolazak helikoptera iz Srbije koji imaju vjedro od 5000 litara. Da je taj helikopter bio ovdje, ovaj požar već bi bio ugašen", poručio je direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske, Boban Kusturić.

S druge strane, ministar obrane BiH Zukan Helez zahtjeve za pomoć iz Srbije naziva besmislenima. Ustvrdio je da pomoć neće odobriti jer su Oružane snage BiH sposobne gasiti požare u BiH. U nedjelju navečer stigao je poziv iz Republike Srpske Oružanim snagama za helikoptersku pomoć. Helikopter je u ponedjeljak ujutro krenuo u gašenje požara, ali je prema riječima svjedoka nedovoljan za zaustavljanje požara. Tako da postoji opasnost da, dok se političari svađaju i tjeraju neku svoju političku pravdu, požar proguta Nacionalni park Sutjeska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. kolovoz 2024 18:50