PROCURILI DOKUMENTI

Uznemirujuće otkriće FBI-a o tajnoj ruskoj operaciji na Zapadu: U detalje opisano kako manipuliraju moćnim Europljanima

Ruski stratezi psihološkog rata identificirali su Njemačku kao posebno ranjivu metu za utjecaj Kremlja

Vladimir Putin

 Mikhail Metzel/afp/profimedia/Mikhail Metzel/afp/profimedia

Američka vlada u srijedu je optužila dvojicu ruskih državljana i zaplijenila više od 30 internetskih domena povezanih s kampanjom utjecaja na američke izbore.

No, mnoštvo informacija koje je FBI dostavio sudu također su otkrile još jednu ‘bombu‘ - rusku operaciju manipuliranja njemačkim, francuskim, talijanskim i britanskim političarima, poslovnim ljudima, novinarima i drugim utjecajnim osobama, javlja Politico.

Cilj kampanje Kremlja u Europi bio je posijati podjele, diskreditirati SAD i potkopati potporu Ukrajini, sudeći prema nizu ruskih dokumenata, dopisa i zapisnika sa sastanaka na kojima se razvijala strategija ruskog psihološkog rata.

Dokumente je pribavio FBI i uključio ih je u sudsku izjavu kao dio optužnica podignutih u srijedu. Dosje na 277 stranica detaljno opisuje ruske planove za osvajanje srca i umova Europljana.

Racionalne i emotivne reakcije

Jedan dopis ruske IT tvrtke Social Design Agency, usko povezane s moćnim ruskim političkim krugovima, opisuje plan targetiranja ljudi putem stvarnih objava i komentara na društvenim mrežama kako bi se zaobišli botovski filtri društvenih medija.

Social Design Agency radi prema naredbama zamjenika šefa kabineta ruskog predsjednika Vladimira Putina, Sergeja Kirijenka, navodi se u sudskoj izjavi FBI-a.

U ruskom dokumentu stoji da je cilj kampanje "izazvati kod korisnika racionalne (primjerice, tematiziranje pitanja ‘stvarno, zašto mi trebamo pomoći Ukrajini?‘) i emocionalne (kao što je, ‘Amerikanci su takvi gadovi!‘) reakcije", kako piše Politico.

Psihološke operacije (Psy-ops) se također oslanjaju na tzv. dvojničke domene za širenje lažnih članaka i sadržaja koji izgledaju kao da dolaze iz zapadnih medija.

Domene su uključivale krivotvorine Reutersa, Der Spiegela, Bilda, Le Mondea, Le Parisiena, Welta, FAZ-a, Süddeutsche Zeitunga, Delfija i drugih, a plaćane su kriptovalutama poput bitcoina, navodi se u izjavi FBI-a.

Ruski psihološki operativni tim identificirao je Njemačku kao posebno ranjivu metu za ruski utjecaj. "Nijemci su ovisniji od Francuza", stoji u jednom od ruskih dokumenata, u kojem se vjerojatno referira na ekonomsku ovisnost Njemačke o ruskom plinu i izvozu.

Operacija poticanja međunarodnog sukoba

"Prvo i najvažnije, moramo diskreditirati SAD, Veliku Britaniju i NATO, a drugo", uvjeriti Nijemce da se suprotstave "neučinkovitoj politici sankcija", citirao je FBI internu rusku bilješku.

Još jedan dokument tvrtke Social Design Agency opisuje operaciju pod nazivom "Poticanje međunarodnog sukoba" usmjerenu posebno na Francusku i Njemačku.

Cilj je "eskalirati unutarnje napetosti... kako bi se promicali interesi Ruske Federacije", kao i "utjecati na sukobe u stvarnom životu i umjetno stvoriti konfliktne situacije" putem lažnih članaka, influencera, kao i ciljanih objava i komentarima na društvenim mrežama.

U ruskom dokumentu se dodaje da je cilj "destabilizirati društvenu situaciju" u Francuskoj i Njemačkoj "širenjem dodatnih lažnih narativa" - "lažne video snimke, dokumenti i snimke telefonskih razgovora", "komentari na društvenim mrežama" i "lažni i stvarni citati influencera", kako prenosi Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 15:07