PRECIZNO I UBOJITO

Ukrajinski borbeni avioni upravo su dobili misteriozno novo naoružanje, pojavile su se i snimke

Još nije sasvim jasno o čemu se točno radi, ali čini se da je riječ o domaćem proizvodu

Ukrajinski Su-24 u letu

 Ukrainian Air Force/willwest N/Profimedia

Portal The War Zone javlja da su se pojavile snimke ukrajinskih zrakoplova koji, kako se čini, nose novi tip zrakoplovno lansiranog navođenog streljiva. Takva municija, koja se ispaljuje s letjelica i navodi prema ciljevima, preciznija je od nenavođenih bombi ili raketa, što omogućuje da s visokom točnošću pogode specifične ciljeve.

Ta municija posebno je tražena u Ukrajini zbog gustoće neprijateljske protuzračne obrane, podsjeća portal dodajući da bi Ukrajina od domaće proizvodnje takvog naoružanja imala koristi jer bi joj ono dalo značajnu prednost u ratu s Rusijom.

Svako novo precizno navođeno streljivo razvijeno u Ukrajini, bilo da je namijenjeno lansiranju iz zraka ili s tla, dodatnu prednost imalo bi i jer ne bi podlijegalo stranim ograničenjima u pogledu njegove uporabe, poručuju komentatori.

Ukrajinski dužnosnici sve češće javno traže veću fleksibilnost u gađanju ciljeva unutar teritorija Rusije, posebno u svjetlu kontinuiranih upada u rusku Kursku oblast.

Snimka ukrajinskog aviona Su-24 pojavila se na društvenoj platformi Telegram.

Stand-off oružja su vrsta naoružanja koja omogućuju napad na ciljeve izvan dometa neprijateljske obrane, čime se smanjuje rizik za napadača. Ova oružja omogućuju gađanje ciljeva s udaljenosti koja je izvan dometa neprijateljskih sustava protuzračne obrane, radara ili drugih obrambenih sustava.

Moguće je da je dizajn misterioznog streljiva više nalik tradicionalnoj raketi ili čak zrakoplovno lansiranoj bespilotnoj letjelici, piše War Zone. Nije jasno je li ovo oružje namijenjeno specifično za ukrajinske Su-24 zrakoplove. Ipak, velika je vjerojatnost da je riječ o novom ukrajinskom streljivu.

Trenutno nije poznato kako bi ono moglo doći do svog cilja, bez obzira na udaljenost, piše portal. S rastućim brojem dronova-kamikaza dugog dometa u svojim skladištima, Ukrajina je pokazala da je sposobna proizvesti sustav za navođenja koji koristi satelitsku navigaciju i može usmjeriti platformu prema određenim koordinatama. Vjeruje se da kopnena verzija krstareće rakete Neptun ima infracrveni tragač s mogućnošću usporedbe slika što pomaže u pronalasku mete u posljednjoj fazi leta.

Bez obzira na točne sposobnosti misterioznog streljiva, najveća prednost koju bi moglo ponuditi jest ta da bi mogla biti novi domaći izvor zrakoplovno lansiranih precizno navođenih streljiva, potencijalno s tzv. stand-off dometom.

Neki poznati primjeri stand-off oružja uključuju krstareće rakete poput američkog Tomahawka, zrakoplovno lansirane rakete AGM-158 JASSM i protubrodske rakete kao što je Harpoon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 14:39