NEUGODNA POJAVA

U zrakoplov usred leta udario grom, putnici sve snimili, stručnjak objasnio što se može dogoditi

Komercijalne zrakoplove grom u prosjeku udari jednom do dva puta godišnje

Ilustrativna fotografija

 MI News/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Zrakoplov avioprijevoznika British Airwaysa koji je u nedjelju iz Stuttgarta u Njemačkoj krenuo prema međunarodnoj zračnoj luci London Heathrow sletio je u obližnju međunarodnu zračnu luku London Gatwick nakon što je jedno njegovo krilo navodno udario grom, prenosi Sky News.

British Airways rekao je Sky Newsu da je njegov let BA919 zbog "nepovoljnih vremenskih uvjeta" u London Gatwick sletio nešto prije 14:25 sati po lokalnom vremenu. Putnici su potom prevezeni do London Heathrowa.

Nitko u ovom incidentu nije ozlijeđen, a zrakoplov koji se našao usred nevremena nije oštećen.

Britanski su meteorolozi rekli da je obilna kiša popraćena grmljavinskim nevremenom u nedjelju padala u mnogim dijelovima Engleske, pa i u Londonu. Meteorolozi su toga dana zabilježili i česte udare gromova.

Prema podacima američke znanstvene i regulatorne agencije NOAA-e (eng. National Oceanic and Atmospheric Administration; hrv. Nacionalna oceanska i atmosferska administracija), komercijalne zrakoplove grom u prosjeku udari jednom do dva puta godišnje. NOAA kaže da su ti zrakoplovi dizajnirani tako da ih i "prežive".

Terry Tozer, umirovljeni pilot zrakoplova i spisatelj, rekao je Daily Mailu da grom može poremetiti neki instrumente u zrakoplovu, ali da udari gromova nisu ozbiljan problem jer avion nije uzemljen. Dodao je da je jednom doživio udar groma te da ovaj spalio mali dio vertikalnog stabilizatora. Taj je zrakoplov nakon toga morao na servis. Tozer je dodao da se komercijalni zrakoplov koji prevozi putnike nakon udara groma mora pregledati kako bi se doznalo jesu li kompasi i elektronika pretrpjeli kakvu štetu. Umirovljeni je pilot rekao da se putnici ne moraju brinuti zbog udara gromova te da krupna tuča predstavlja veću prijetnju za zrakoplov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 18:32