MONSTRUOZNI ČIN

U ratu o kojem nitko ne priča događa se pakao, junačine s puškom ne biraju, brojke su frapantne: ‘Mrva usta ne govore‘

Svaka osma djevojčica, zapamtite, silovana je prije 18. rođendana

Sudanske žene i djevojčice u ratu su ostavljene na milost i nemilost banditima i zločincima

 Afp/afp/profimedia/Afp/afp/profimedia

U Sudanu traje rat, tuku se dvije vojske i u zemlji vlada potpuni kaos. Stanovništvo se razbježalo kamo je stiglo, glad se širi, kako to već u Africi biva zaraćene strane ne dopuštaju dostavu humanitarne pomoći. Stradavaju djeca, prije svega, pa žene. Ne mori ih samo glad, junačine vojnici smatraju da im puška o ramenu daje pravo zadovoljiti svoje seksualne porive čim vide žensku osobu. Ne pitaju koliko ima godina. Broj silovanih? Točan ne postoji iz više razloga, mnoge od djevojčica i djevojaka šute, mnoge ne smiju reći, a brojne nemaju kome reći. Silovanje žena, djevojčica i djevojaka posebno, najmonstruozniji je čin ratnih zločinaca. Da, svaki onaj koji je to počinio ratni je zločinac jer su posljedice čina neizbrisive i more te jadne žene cijeli život.

UNICEF, UN-ova agencija koja skrbi o djeci – jedan od razloga zašto UN mora opstati – objavio je u četvrtak da više od 370 milijuna djevojaka i onih koje su danas već žene na životu – ili jedna od njih osam – doživjelo silovanje ili seksualni napad prije 18. rođendana, najviše u razmaku od 14. do 17. rođendana.

Da ne pomislite da su krivi samo ”Afrikanci”, Europa i Sjeverna Amerika sudjeluju u tom broju s 14 posto. Udjeli po regijama: Subsaharska Afrika ima najveći broj žrtava, 79 milijuna unesrećenih djevojčica i žena (22 posto), zatim 75 milijuna u istočnoj i jugoistočnoj Aziji (8 posto), 73 milijuna u srednjoj i južnoj Aziji (9 posto), 68 milijuna u Europi i Sjevernoj Americi (14 posto), 45 milijuna u Latinskoj Americi i na Karibima (18 posto), 29 milijuna u sjevernoj Africi i zapadnoj Aziji (15 posto) i 6 milijuna u Oceaniji (34 posto). Ova posljednja je najgora.

Očekivano, rizici su veći na područjima sa slabim institucijama, gdje su mirovne snage UN-a ili velik broj izbjeglica.

Razmjeri strašnog zločina mačo ratnika su i gori kako nas upućuje sintagma “na životu” (alive today, stoji u priopćenju). Često, kako bi prikrili zločin, nakon što se izdovolje, ubiju djevojke. Mrva usta ne govore. UNICEF upozorava da, kad se dodaju oblici seksualnog nasilja “bez kontakta”, kao verbalno ili vrijeđanje u kibernetičkom prostoru, 1 od 5 djevojaka je žrtvom. "Seksualno nasilje nad djecom mrlja je na našoj moralnoj savjesti", rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell.

Mnoge od silovanih zatrudne, a nemaju mogućnost pobačaja u medicinskoj instituciji. Pa stradavaju i dalje, od posljedica nestručnih postupaka, mentalno jer nisu u stanju odgajati dijete koje je plod nasilja ili, što je još gore, zbog toga ih odbacuje njihova zajednica. Svaka osma djevojka, zapamtite, silovana je prije 18. rođendana.

Žrtve su i dječaci. Procjenjuje se da je 240 do 310 milijuna dječaka i muškaraca – ili oko jedan od jedanaest – doživjelo silovanje ili seksualni napad u djetinjstvu.

UNICEF je priopćio da je svoje procjene iskustava djevojčica i žena temeljio na nacionalno reprezentativnim anketama provedenim između 2010. i 2022. u 120 zemalja i područja. Procjene za dječake i muškarce izvedene su iz šireg raspona izvora podataka i primijenjene su neke neizravne metode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. listopad 2024 10:30