BEZ MILOSTI

U pet dana naplaćeno 350.000 eura kazni! Grčka pronašla radikalno rješenje za problem koji sve više žulja i Hrvate

Vlada je ove mjere bila prisiljena poduzeti nakon što su stanovnici jugoistočnog otoka Paros pokrenuli prosvjede nazvane ‘pokret ručnika‘

Poluotok Halkidiki, Grčka

 Sakis Mitrolidis/afp/profimedia/Sakis Mitrolidis/afp/profimedia

Grčka je, čini se, pronašla rješenje za ‘najezdu ležaljki‘ po lokalnim plažama, a u cijelu priču su uključili - dronove. Naime, letjelice nadziru plaže na otoku Krfu, poluotoku Halkidikiju i Attici, regiji oko prijestolnice Atene.

U pokušaju suzbijanja prekomjernog turizma, vlasti su putem aplikacije ‘MyCoast‘ primile više od 1000 pritužbi. U suzbijanju neželjene turističke prakse odlučili su se za nadzorne bespilotne letjelice i satelitske snimke. Na taj će način pratiti dojave lokalnog stanovništva, prenosi Metro.

Osim turista koji krše pravila, vlasti istražuju i barove i restorane koji ilegalno stavljaju ležaljke i stolove na plaže.

Prema novim pravilima koje je Grčka uvela u ožujku, suncobrani i ležaljke moraju biti udaljeni najmanje četiri metra od mora. Osim toga, nije dopušteno iznajmljivanje istih na plažama koje imaju manje od četiri metra pijeska.

U samo pet dana izrečene su kazne u vrijednosti od oko 350.000 eura.

Većina kazni je izdana zbog ležaljki i suncobrana koji zauzimaju previše prostora na plaži.

Također su pronađene i tri nelicencirane plaže koje rade bez odgovarajućeg ugovora.

Dronovi će tijekom sljedećih nekoliko dana letjeti iznad otočnih skupina Ciklada i Dodekaneza kako bi snimili potencijalna kršenja zakona.

Vlada je ove mjere bila prisiljena poduzeti nakon što su stanovnici jugoistočnog otoka Paros pokrenuli prosvjede nazvane ‘pokret ručnika‘, tražeći slobodan, neometan pristup moru.

Oni su osudili prisvajanje mnogih plaža od strane tvrtki koje postavljaju ležaljke i suncobrane te ih iznajmljuju, najčešće po visokim cijenama.

- Naš cilj je zaštititi okoliš i pravo građana na slobodan pristup plaži te očuvati naš turistički proizvod kao i zdravo poduzetništvo, rekao je ministar gospodarstva Kostis Hatzidakis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. kolovoz 2024 16:26