APARTHEJD U AFGANISTANU

U oštroj konkurenciji, je li ovo najluđi zakon koji su talibani ikad donijeli: ‘Promiče poroke i uništava korijene islama!‘

Jedan od najbrutalnijih režima na svijetu ujedno je jedan od najstabilnijih

Ženama je zabranjen i pristup javnim kupalištima. Zimi mnogi do tople vode i mogu samo u javnim kupalištima

 Wakil Kohsar/Afp

Tri godine od iznenadnog povlačenja američkih snaga iz Afganistana, talibani mirno upravljaju tom zemljom od 40 milijuna stanovnika. Jedan od najbrutalnijih režima na svijetu ujedno je i jedan od najstabilnijih. Oružani otpor režimu je slab: za razliku od prije, antitalibanske frakcije ne mogu računati na pomoć u novcu i oružju od regionalnih i svjetskih sila, analizira američki Foreign Policy. Postrojbe Islamske države Khorasan (IS-K) na kraju su poražene metodom spaljene zemlje.

Nakon preuzimanja vlasti, talibani su se unutar sebe sukobili oko zabrane srednjoškolskog obrazovanja za žene, ali te su razlike, čini se, prevladane. Zemlja je pod međunarodnim sankcijama, ali visoki strani diplomati često se sastaju s talibanskim vođama, posljednji put na summitu UN-a u Dohi u Kataru. UN je dozvolio da talibani diktiraju: ako želite nas, nema predstavnika civilnih udruga, nema žena. Desetak zemalja danas ima veleposlanstva u Kabulu, u 14 zemalja Afganistan ima svoja veleposlanstva. Cvjeta trgovina između talibana i susjednih zemalja. Kina je lani potpisala ugovor o istraživanju nafte, a ove godine su talibani otvorili veleposlanstvo u Pekingu. Uz Ukrajinu i rat na Bliskom istoku, svijet je zaboravio na talibane i to što rade afganistanskim ženama.

image

Narod je slavio odlazak Amerikanaca jer je značio kraj rata

Wakil Kohsar/Afp

Nisu ugrožene samo žene. Gotovo 24 milijuna ljudi, od kojih više od polovine djece, treba humanitarnu pomoć, a šest milijuna je protjeranih. Nezaposlenost se lani udvostručila, objavila je skupina međunarodnih humanitarnih organizacija povodom treće obljetnice talibanskog dolaska na vlast. Nakon šoka od američkog napuštanja zemlje u kolovozu 2021. i zamrzavanja deviznih rezervi zemlje, u posljednje dvije godine BDP je dodatno smanjen za 26 posto. Odluka režima iz 2022. da zabrani proizvodnju maka za opijum gurnula je zemlju u humanitarnu krizu jer je to bila jedna od rijetkih stvari od kojih se u Afganistanu moglo živjeti.

Istovremeno su talibani zaoštrili odnose s Pakistanom, nekadašnjim glavnim saveznikom i pokroviteljem.

Protuterorizam Pakistana

Odbili su se obračunati s oružanim skupinama koje se bore protiv pakistanskih vlasti, zbog čega je Pakistan izveo protuterorističke operacije na tlu Afganistana, podsjeća Foreign Policy.

U kolovozu tjednima slave povratak talibana na vlast - posljednji američki zrakoplovi napustili su aerodrom u Kabulu 30. kolovoza 2021. Mnogi Afganistanci time ne slave talibane, nego kraj rata dugog dva desetljeća. Zemlja je i dalje duboko podijeljena oko temeljnih pitanja kako urediti državu, piše The New York Times, no ono što je izvjesno jest da talibani čvrsto ostaju na vlasti. To znači da nastavljaju nesmetano zlostavljati žene: međunarodna organizacija Human Right Watch (HRW) zaključila je da je maltretiranje žena toliko sustavno i rasprostranjeno da je riječ o zločinu protiv čovječnosti, o zločinu progona na temelju spola. Djevojčice i žene smiju završiti samo osnovnu školu, izbačene su iz javnih službi, od kraja 2022. zabranjeno im je obavljanje većine poslova u lokalnim i međunarodnim nevladinim organizacijama, osim u zdravstvu, prehrani i osnovnom obrazovanju. Većina žena koje su radile za bivše vlasti nije se uspjela vratiti na posao. Ograničena im je sloboda kretanja i govora. Talibani guše preostale medije te proizvoljno pritvaraju novinare i aktiviste za ljudska prava, upozorava HRW.

image

Žene bez pratnje muškaraca ne smiju napuštati svoje domove

Wakil Kohsar/Afp

U većini afganistanskih pokrajina na snazi su propisi koji zabranjuju ženama da bez pratnje muškog rođaka putuju dalje od 78 kilometara ili čak da napuštaju svoje kuće. U Kandaharu bez muške pratnje ne mogu ni na posao. Talibani su 19. srpnja 2023. naložili zatvaranje svih kozmetičkih salona, zbog čega je izgubljeno 60.000 radnih mjesta. Razlog? Obuzdavanje pretjeranih troškova vjenčanja koje mora platiti mladoženjina obitelj - a i većina metoda uljepšavanja je, kažu, neislamska. U većini mjesta žene moraju nositi hidžab i imati pokrivena lica u javnosti. Od žene se očekuje da ne napušta svoju kuću bez razloga.

Rodni aparthejd

Posebni izvjestitelj UN-a o stanju ljudskih prava u Afganistanu upozorava da je nizom takvih propisa institucionaliziran okvir rodnog aparthejda. Amnesty International ovih je dana osudio međunarodnu zajednicu zbog sramotnog ignoriranja stanja u Afganistanu i zbog potpunog izostanka bilo kakvih konkretnih mjera za rješavanje katastrofalne situacije s ljudskim pravima.

image

Posljednji su američki avioni Afganistan napustili u kolovozu 2021.

Wakil Kohsar/Afp

Žene s kojima je AI razgovarao ističu da su izgubile slobodu izbora u svakom aspektu svojih života. Otkako su ponovo preuzeli vlast, talibani nisu samo drastično smanjili prava žena i djevojčica: odgovorni su za širok raspon kršenja ljudskih prava, uključujući ubojstva, nestanke i proizvoljna pritvaranja, upozorio je uoči konferencije u Dohi specijalni izvjestitelj UN-a za ljudska prava u Afganistanu Richard Bennett. Talibane se također optužuje za odmazdu protiv nekadašnjih neprijatelja, a posebno su ugroženi pripadnici manjinskih zajednica.

Prevencija "neislamskih" aktivnosti

Ženama u Afganistanu zabranjeno je pojavljivanje u filmovima, a kako bi se smanjila neželjena komunikacija s muškarcima, od 9. studenoga 2022. zabranjen im je pristup parkovima, teretanama i javnim kupalištima. Zimi mnogi do tople vode i mogu samo u javnim kupalištima. Zatvoreni su pekare, dućani i brojna druga poduzeća koje su vodile žene. Talibani su izdali puno zabrana da bi spriječili "neislamske" aktivnosti, navodi se u izvještaju UN-a: zabranjeni su glazba i emitiranje filmova koji odražavaju stranu kulturu, zabranjena je upotreba nargile, uklonjeni su spomenici jer je zabranjeno prikazivanje likova ljudi i životinja. Zabranjene su proslave Nowruza, perzijske Nove godine, i Dana zaljubljenih. Dok žene moraju nositi hidžab, muškarci se moraju pridržavati propisane dužine brade i frizure. Zabranjene su zapadnjačke frizure. Muški krojači ne smiju uzimati mjere ženama, od žena se traži da se izmjere same kod kuće. Muškarci su obavezni prisustvovati molitvama u džamijama, inače ih se hapsi.

Zlostavljanje, proizvoljna uhićenja i pritvaranja metode su kojima talibani kontroliraju pridržava li se stanovništvo svih tih zabrana i naredbi. Od talibanskog preuzimanja vlasti 15. kolovoza 2021. pa do 31. ožujka ove godine, posebni izvjestitelj UN-a za Afganistan dokumentirao je najmanje 1033 slučaja primjene sile zbog kršenja novih pravila - od toga 205 nad ženama. Od 27. veljače 2022. vozačima je zabranjeno da puštaju glazbu u svojim automobilima, krajem studenog 2022. u Kabulu su na ulazu u dvorane za vjenčanja i hotele postavljeni natpisi kojima se poziva da se ne pušta glazba. Talibanske vlasti tvrde da glazba promiče poroke i "uništava korijene islama", navodi se u posljednjem izvješću posebnog izaslanika UN-a za Afganistan. U rujnu 2023., u pokrajini Faryab, talibani su uhapsili 29 studenata pod optužbom da su puštali glazbu za vrijeme proslave zaruka jedne kolegice. Pušteni su nakon 18 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 21:22