PITAMO VAS

Tko je po vama bio pobjednik debate - Trump ili Harris? Glasajte u anketi!

Debatu su obilježili ekstremno osobni napadi i s jedne i s druge strane

Donald Trump, Kamala Harris

 Afp/

U organizaciji mreže ABC noćas je održana prva i vjerojatno jedina debata između Donalda Trumpa i Kamale Harris.

Sučeljavanje je trajalo 90 minuta, a moderirali su ga voditelji ABC-ja David Muir i Linsey Davis.

Debatu su obilježili ekstremno osobni napadi i s jedne i s druge strane.

Američko biračko tijelo oštro je podijeljeno, a gotovo svaki dan nosi različite rezultate anketa kako na nacionalnoj, tako i na razini ključnih država.

Čini se da je bivša tužiteljica Harris (59) više puta uspjela isprovocirati Trumpa (78), što je vidno ljutitog bivšeg predsjednika natjeralo na niz nervoznih odgovora punih neistina.

U jednom je trenutku spomenula Trumpove predizborne skupove, naglasivši da s njih ljudi često ranije odlaze "zbog iscrpljenosti i dosade". Trump je na to odgovorio: "Moji skupovi, imamo najveće skupove, najnevjerojatnije skupove u povijesti politike", a zatim se okrenuo neutemeljenoj tvrdnji da haićanski imigranti u Springfieldu u saveznoj državi Ohio "jedu kućne ljubimce" tamošnjih stanovnika. "To je doista ekstremno", rekla je Harris smijući se.

Kandidati su se sukobili oko pitanja kao što su imigracija, vanjska politika i zdravstvena skrb, ali u raspravi nije bilo puno konkretnih političkih detalja.

Predsjedničke debate ne mijenjaju nužno mišljenje birača, ali mogu promijeniti dinamiku utrke. Bidenov loš učinak protiv Trumpa na televizijskoj debati u lipnju doveo ga je do toga da odustane od kampanje 21. srpnja.

U utrci koja bi se opet mogla svesti na desetke tisuća glasova u nekolicini država, čak i mali pomak u javnom mnijenju mogao bi promijeniti ishod. Prema prosjecima anketa koje je sastavio New York Times, dvoje kandidata izjednačeno je u sedam ključnih država koje će vjerojatno odlučiti ishod izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 10:18