‘PLES S VRAGOM‘

‘Taj TikTok kult mi je oteo sestru, a iza svega stoji svećenik koji seksualno napastuje žene. Došao bi i radio što hoće‘

Potaknuli su nekoliko žena da daju izjave policiji, ali pastor je odbacio optužbe te nastavlja voditi svoju crkvu

Melanie i Miranda Wilking

 /Screenshot Instagram

Poznate sestre s TikToka razdvojila je misteriozna religiozna grupa. Melanie tvrdi da je njezinu sestru Mirandu grupa izolirala od obitelji i oduzela joj 70% njezine zarade. Stvari su postale još ozbiljnije kad je pastor Robert Shinn - samoprozvani ‘Božji čovjek‘ koji stoji iza Shekinah Crkve u Los Angelesu - optužen za seksualno zlostavljanje od strane većeg broja članica crkve, piše The Sun.

U kult je ušla zbog dečka

Shinn je otvorio tvrtku 7M kako bi ‘pomagao‘ karijerama TikTok zvijezda u usponu. Melanie i njezina obitelj vjeruju da se radi o kultu i još od jeseni 2020. bore se kako bi ju izvukle. U najnovijem Netflixovom dokumentarcu, Dancing for the Devil: The 7M TikTok Cult, Melanie otkriva šokantne detalje razgovora sa sestrom.

- Zagrlila sam ju, ali sam se osjećala kao da grlim zid, prisjetila se. ‘Bila je ukočena. Rekla sam joj da izgleda odlično i da je super, no ostala je hladna. U potpunosti se promijenila. Osjećala sam se kao da se radi o mojoj drugoj polovici koja više ne postoji‘.

- Miranda i ja oduvijek smo htjele da ples bude dio naših života, kaže Melanie, koja je imala sretno djetinjstvo u Detroitu pod paskom roditelja Kelly i Deana. Miranda je oduvijek bila kreativna i talentirana. Oduvijek sam htjela biti poput nje.

Djevojke su sudjelovale u plesnim natjecanjima nastupajući zajedno, nakon čega je Miranda otišla u Kaliforniju kako bi nastavila karijeru. Melanie joj se brzo pridružila. Kako im je popularnost na društvenim mrežama rasla, napravile su brend Wilking Sisters za TikTok i objavljivale videozapise na kojima plešu i zabavljaju se.

Miranda je počela izlaziti s plesačem Jamesom Derrickom, poznatijim kao BDash. Preko prijatelja, James je upoznao svećenika Robert Shinna.

- James je oduvijek bio jako religiozan, pa se Robert brzo umiješao u njegov život, rekla je Melanie. ‘Miranda se zapravo pridružila crkvi kako bi bila s Jamesom‘.

‘Rekao mi je da sam sad spašena‘

Melanie je postala zabrinuta zbog toga što joj sestra provodi sve više i više vremena kod svećenika pa je odlučila saznati što se to zapravo događa.

- Razgovarala bih s Mirandom na kraju dana i ona bi mi ispričala da je bila u svećenikovoj kući s Jamesom, kako su večerali i čitali Bibliju, ispričala je. ‘Nismo odrastale u religioznoj obitelji, a ja sam htjela raditi sve što i ona, pa sam pomislila ‘Ako ćeš ti biti tamo po cijele dane, bolje da i ja vidim o čemu se radi‘‘.

Na jesen 2020., kad je Miranda već bila potpuno posvećena crkvi, Melanie je odlučila otići na večeru kod Shinna.

- Robert je sjedio na čelu dugačkog stola i nakon što smo večerali upitao me mislim li da sam grešnica. Ja sam odgovorila da ne bih baš rekla, na što mi je on odgovorio ‘Što kad bih ti rekao da si samo danas sagriješila tisuću puta?‘

Nije znala što bi odgovorila, na što je on dodao da bi, ako bi sad umrla, otišla bi u pakao, no rekao je i kako će joj on pomoći. U sljedećem trenutku sjedili su u krugu držeći se za ruke s Robertom u sredini. Stavio je ruku na njezinu glavu i počeo pričati.

- Nakon toga mi je rekao da sam spašena. Meni se sve činilo čudno, ali tamo su bili svi plesači na koje se ugledam, pa sam pomislila da ima nečeg u tome, rekla je Melanie.

Melanie je počela dolaziti na svećenikova služenja u Shekinah Crkvu u Los Angelesu sve dok jednog dana nije odlučila da to ipak ne želi. Nakon što ju je nazvala Robertova kći Kloe i rekla joj da, unatoč tome što Melanie trebala ići po prijateljicu u na aerodrom, odgodi planove, pozove prijateljici Uber i dođe na služenje.

- Pomislila sam kako je to prečudno, pa sam rekla ‘Ne, neću to napraviti‘. Tada sam odlučila kako se neću tamo više vraćati, to jednostavno nije za mene.

‘Seksualno si me napastovao!‘

Ta odluka, kao i Mirandina da ostane, razorila je njihovu obitelj. Miranda je prekinula sav kontakt sa svojom obitelji. Kako je sve više plesača počelo posjećivati ​​njegove crkvene propovijedi, Shinn je slušao Jamesa kako govori o poteškoćama u promoviranju plesnih videa i iznenada najavio: ‘Znate što? Osnovat ću tvrtku za upravljanje i nazvat ću je 7M.‘ Obećao je da će ih učiniti bogatima.

Dobili su sobe u jednoj od njegovih kuća za koje su plaćali najam, zajedno sa studijima i sobama za probe. Videozapisi su privukli više pažnje i nekima od njih donijeli unosne reklamne poslove, ali bivši sljedbenici tvrde da nikada nisu vidjeli nikakvo bogatstvo.

Dobivali su minimalnu plaću na račune, od koje bi se zatim oduzimala najamnina, 20% naknade za upravljanje tvrtki i najmanje 30% za razne aspekte Crkve Shekinah, uključujući i one za Shinna. To je moglo iznositi 70% odbitaka od plaće. Bivša članica, Pryscilla Lee, rođena u Koreji, tvrdi: ‘Djeluje kao da plaćate različitim entitetima, a zapravo sve ide Robertu‘.

Mračnije tvrdnje o Robertu Shinnu iznose i drugi, uključujući sestre rođene u Koreji, Melanie i Pryscillu Lee.

- Jednog dana 2008. pojavila sam se u crkvi i Robert je bio za propovjedaonicom kada je pola djevojaka, uključujući njegovu sestru Catherine, upalo unutra, pokazale na njega i vikale: ‘Seksualno si me napastovao!‘, tvrdi Melanie Lee.

- Robert je tražio seksualne usluge od različitih žena. Catherine je rekla: ‘Moraš platiti za ovo. Ti nisi ‘Božji čovjek‘, a on je tražio oprost od svih, rekavši da je i on čovjek i bori se s iskušenjima. Mnoge djevojke u kongregaciji su otišle, ali druge su ostale‘.

Stigle su i optužbe da je zahtijevao masaže od žena dok je bio gol, potičući ih da pomaknu ruke bliže njegovim preponama sve dok to nije završilo seksualnim zadovoljenjem.

- Samo bi se pojavio u mojoj sobi kad god je htio i radio što god je htio, tvrdi Pryscilla. ‘A njegova žena, Hannah, došla je jednog dana i pretukla me‘.

‘Često je plakala po noći‘

Nakon što su napustile red, sestre Lee počele su prikupljati nezakonite financijske transakcije koje je napravio kako bi pokrenule tužbu. Dok se Miranda sve više udaljavala od svoje obitelji, njihov djed je preminuo u siječnju 2021.

- Trideset minuta prije nego što smo krenuli u zračnu luku na njegov sprovod, Miranda je nazvala i rekla da ima Covid i da ne može doći, kaže Melanie.

Na kasnije poruke Miranda i James nisu odgovarali jer je ona prekinula svaki kontakt. Sve zabrinutiji roditelji uspjeli su je pronaći u Kaliforniji i kratko razgovarali s njom.

- Stalno je govorila da će morati pitati može li doći na sprovod, rekao je otac. ‘Kad smo je pitali od koga mora dobiti dopuštenje, rekla je: ‘Netko bliži Bogu nego ti‘. I onda sam shvatio: ‘Zaglibila je‘.

No obitelj je bila odlučna vratiti svoju kćer. Nakon Melanienog srceparajućeg nastupa na plesnom showu u prosincu 2021., Kelly i Dean uspjeli su ju pronaći. Njezina majka upitala ju je li sve okej. Pitala ju je ima li kakvih problema o kojima želi razgovarati s nama. Miranda je ustala i rekla: ‘Je li to to? Moram ići‘.

Bivša članica crkve Kylie Douglas tvrdi da je Mirandi ‘ispran mozak‘.

- Znam, budući da sam ovdje s njom, ponekad bi plakala zbog toga koliko joj nedostaje njezina obitelj i rekla bi mi: ‘Želim ih vidjeti, ali Robert kaže da to nije dobra ideja, ispričala je za dokumentarac.

Kelly se obratila drugim roditeljima koji su proživljavali istu traumu gubitka kontakta sa svojom djecom i obitelj je u veljači 2022. na internetu objavila video koji je uznemirio Roberta Shinna.

‘To je, nažalost, samo predstava‘

Javno su objavili da je Mirandi rođendan, ali kažu da joj se nisu smjeli javiti jer je to organizacija zabranila. Plesačice u kući također su vidjele video i počele se pitati kontroliraju li ih. Znali su da im je Robert rekao da izbace svoje obitelji iz svojih života kako bi ih mogli ‘spasiti‘. Robert im je rekao da je Miranda otišla po vlastitom izboru i da njezini roditelji nisu u pravu. Navodno ih je sve natjerao da potpišu ugovor o tajnosti, ali do sada se nekoliko ljudi javilo s tvrdnjama o Robertu i crkvi, govoreći da je to ‘kult‘.

Dok su mnogi otišli, Miranda je ostala i nastavila objavljivati ​​plesne videe na internetu uz poruke, naizgled opuštena i sretna, negirajući da je u kultu. Kad su se drugi roditelji počeli pojavljivati ​​u Robertovom domu, tražeći da vide svoje dijete, on im je rekao da moraju povremeno viđati svoje obitelji.

- Odjednom, primili smo telefonski poziv od Mirande koja je rekla da bi se htjela sastati s nama, rekla je majka.

- Pokušavali smo joj reći stvari o onome što smo čuli o pastoru i rekla je da ako ćemo uvijek razgovarati o ovome onda se više ne želi sastajati s nama. Tako da smo obećali da nećemo razgovarati o tome i od tada nismo o tome razgovarali s njom.

Melanie dodaje: ‘Sada je viđamo s vremena na vrijeme, ali mislim da je to samo predstava. Samo zato da može snimiti video i staviti ga na internet, zadovoljiti javnost‘.

U međuvremenu, obitelj Wilking kaže da je odlučna pokrenuti kazneni postupak za seksualni napad i zlostavljanje. Potaknuli su nekoliko žena da daju izjave policiji, ali on je odbacio sve optužbe te nastavlja voditi svoju crkvu i tvrtku za upravljanje.

Robert i Hannah Shinn nisu odgovorili na zahtjeve za komentar. Parnični postupak protiv Shinna, koji je pokrenulo nekoliko plesača, trebao bi krenuti 2025. godine. Robert i njegovi suoptuženici negiraju optužbe. Protiv Shinna nisu podignute kaznene prijave. Prethodno je negirao seksualno zlostavljanje bilo kojeg člana Shekinara ili klijenta 7M.

- Moja sestra se neće vratiti dok Robert ne bude iza rešetaka, rekla je Melanie. ‘Jako mi nedostaje. I dalje je volim, ali osjećaj nije isti, zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 04:39