BRITANCI PRVI OBJAVILI

Svijet je u proljeće 2022. godine samo par sekundi dijelilo od nuklearnog obračuna. Sve se zakuhalo u dubinama Arktika...

Invazija na Ukrajinu već je otpočela. Daleko na Arktiku bliski su susret imale ruska i američka podmornica...

Pripadnici ruske Sjeverne flote

 Pavel Lvov/Sputnik/Profimedia/Pavel Lvov/sputnik/profimedia

Zapovjednik ruske podmornice naredio je svojoj posadi da pripremi torpeda tijekom bliskog susreta s američkom nuklearnom podmornicom početkom 2022. godine, izvjestio je prvi ugledni britanski The Times.

Kapetan američke nuklearne podmornice morao je u datom trenutku odlučiti hoće li "naoružati" torpeda kao odgovor na ruski potez što je moglo isprovocirati Ruse da otvore vatru i svijet dovedu na rub nuklearnog rata. Ovaj gotovo pa holivudski scenarij zaista se odigrao prilikom bliskog susreta američke i ruske podmornice u proljeće 2022. godine, dakle nakon što je invazija na Ukrajinu već otpočela.

Newsweek je u međuvremenu kontaktirao rusko ministarstvo obrane, Pentagon i američku mornaricu za komentar.

Napetosti između SAD-a, NATO-a i Rusije dosegle su najgoru točku u desetljećima. Arktik je važna regija u kojoj su i NATO i Rusija snažno prisutni. Poluotok Kola, gdje se nalazi baza krucijalne ruske Sjeverne flote ali i gdje je, smatra se, dobar dio nuklearnog arsenala, gleda na Barentsovo more južno od Arktičkog oceana.

Moskva ima jednu od najvećih i najnaprednijih podmorničkih flota na svijetu i tijekom godina je uložila značajna sredstva u modernizaciju svojih podmornica.

"Rusija je masovno ulagala u podmorske sposobnosti od 2014. godine", rekao je još 2023. godine admiral Ihor Kabanenko, podsjeća Newsweek, bivši načelnik stožera ukrajinske mornarice i prvi zamjenik ministra obrane.

Podsjećamo, brojni analitičari i dužnosnici proteklih su godina, a naročito od eksplozije Sjevernog toka, podigli uzbunu zbog straha od moguće diverzije na nekom od vitalnih podmorskih kabela koji su izrazito ranjivi na napade podmornica.

Sredinom lipnja ruski državni mediji izvijestili su da su dvije nuklearne podmornice koje pripadaju Sjevernoj floti ispalile bojeve krstareće rakete na neodređenu metu u Barentsovom moru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. kolovoz 2024 11:55