SUSRET DIKTATORA

Stvara se ‘pakt iz noćne more‘ u najgorem mogućem trenutku, Amerikanci priznali: ‘Da, zabrinuti smo‘

Korejska novinska agencija u utorak je objavila Putinov tekst s porukom zahvale Pjongjangu za podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu
 Kim Won Jin/Afp

Rusija i Sjeverna Koreja proširuju vojnu i gospodarsku suradnju: ruski predsjednik Vladimir Putin stiže u dvodnevni posjet Sjevernoj Koreji, prvi put od 2000. godine, kad je tek bio stupio na dužnost. Korejska novinska agencija u utorak je objavila Putinov tekst s porukom zahvale Pjongjangu za podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu. Približavanje dviju zemalja pod zapadnim sankcijama izazvalo je zabrinutost Zapada, ističe CNN.

Putin bi se s Kim Jong-unom trebao sastati u Pjongjangu. U izaslanstvu su brojni ministri, među njima novi ministar obrane Andrej Belousov i Denis Manturov, prvi zamjenik premijera za obrambeni sektor, prenosi britanski The Guardian. Za Putina je to rijetko putovanje u inozemstvo, pogotovo nakon početka rata u Ukrajini 2022. i raspisivanja međunarodne tjeralice zbog deportacije djece iz Ukrajine u Rusiju, a za Kim Jong-una prvi posjet inozemnog lidera od pandemije.

Kontejneri granata

SAD, Južna Koreja i druge zemlje optužili su Sjevernu Koreju za veliku vojnu pomoć Rusiji prošlih mjeseci. Američki ministar obrane Lloyd Austin nedavno je ustvrdio da je ta pomoć u streljivu, uz iranske bespilotne letjelice, pomogla ruskoj vojsci da ponovo stane na noge. Južnokorejski ministar obrane Shin Won-sik za agenciju je Bloomberg rekao da su njihove službe identificirale najmanje 10.000 brodskih kontejnera za koje se sumnja na to da voze topničko streljivo i drugo sjevernokorejsko oružje za Rusiju. Mogla bi biti riječ o čak 4,8 milijuna granata. Između kolovoza i veljače Pjongjang je isporučio Rusiji oko 6700 kontejnera, s oko tri milijuna komada topničkih granata kalibra 152 mm ili više od 500 tisuća granata za višecijevne raketne bacače kalibra 122 mm, priopćilo je ranije ove godine južnokorejsko ministarstvo obrane.

image

Kim Jong Un i Vladimir Putin

Sergei Ilyin/Afp

Vjeruje se da Rusija zauzvrat Pjongjangu pomaže u razvijanju satelitskog programa, uz vojnu, ekonomsku i diplomatsku podršku. Putin i Kim Jong-un sreli su se prošlog rujna u Vladivostoku, gdje su obišli tvornicu za proizvodnju modernih borbenih zrakoplova i kozmodrom Vostočni.

Bijela kuća je u ponedjeljak izrazila zabrinutost. - Nismo zabrinuti zbog Putinova putovanja, brine nas približavanje ove dvije zemlje jer bi to moglo utjecati na sigurnost na Korejskom poluotoku - rekao je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Ruske novinske agencije objavile su da će dvojica lidera potpisati ​​"sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu" koji će zacrtati buduću suradnju i baviti se "sigurnosnim pitanjima", najavio je na konferenciji za novinare Putinov pomoćnik Jurij Ušakov. Istaknuo je da sporazum nije usmjeren protiv drugih zemalja, nego mu je cilj osigurati veću stabilnost u sjeveroistočnoj Aziji. Novi sporazum o vojnoj i obavještajnoj suradnji trebao bi zamijeniti sporazume koje su Moskva i Pjongjang potpisali 1961., 2000. i 2001. godine. Analitičari kažu da će se svi novi sporazumi koji budu potpisani najvjerojatnije odnositi na jačanje obrambene suradnje.

Put u Vijetnam

Putinov posjet Pjongjangu dolazi u trenutku visokih napetosti na Korejskom poluotoku. Južna Koreja u utorak je ispalila hice upozorenja nakon što su sjevernokorejski vojnici iz demilitarizirane zone razdvajanja prešli na teritorij Južne, što je drugi takav incident u posljednja dva tjedna.

Rusija štiti Sjevernu Koreju u Vijeću sigurnosti UN-a tako što je u ožujku stavila veto na rezoluciju za istraživanje kršenja sankcija. Rusija je prvotno bila poduprla međunarodne sankcije i istrage o južnokorejskom nezakonitom programu razvijanja interkontinentalnih balističkih projektila dugog dometa, no zbog zapadnih je sankcija promijenila stav. Nakon Pjongjanga, Putin će u srijedu otputovati u vijetnamski Hanoi na još jedno dvodnevno putovanje, a prošlog mjeseca bio je u Pekingu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 18:58