DRAMA U ŠPANJOLSKOJ

Srbin je 10 dana bio izgubljen na pučini: ‘Okružili su nas morski psi. Danima nismo pili vodu, još samo koji sat i ne bi nas bilo‘

Spas je stigao nakon deset dana, kad ih je uočio kineski brod koji je putovao za Dominikansku Republiku

Ilustrativna fotografija

 Roman Sigaev/alamy/alamy/profimedia/Roman Sigaev/alamy/alamy/profimedia

Nikola Nikolić (30) iz Srbije doživio je pravu dramu u Španjolskoj nakon što je njegov čamac ostao bez goriva i deset dana plutao na otvorenom moru. Njegova umalo tragična priča počela je kad je s dvojicom prijatelja, Davidom Gómezom Pérezom i Juanom Manuelom Pérezom Santanom, krenuo na pecanje. Na moru su planirali biti tri dana. Ponijeli su hranu, štapove i krenuli.

Isplovili su s Kanarskih otoka, ali u jednom trenutku ostali su bez goriva. Struje su ih nosile, a trojica mladića bili su na pučini danima, strahujući da će umrijeti. Spas je stigao nakon deset dana, kad ih je uočio kineski brod. prenosi portal Telegraf.

- Valovi su nas nosili deset dana, a čamac je više puta bio okružen morskim psima. Sedam dana nismo pili vodu, mislio sam da nećemo preživjeti. Da smo još nekoliko sati ostali na čamcu, sigurno bismo bili mrtvi - ispričao je Nikola za španjolske medije.

A onda su napokon ugledali obrise broda. Bio je daleko, ali mladići su skupili posljednje atome snage i počeli dozivati upomoć.

Spasio ih je brod Xin An Ning, koji je plovio pod kineskom zastavom i putovao za Dominikansku Republiku, zbog čega su Nikola i njegovi prijatelji na kraju i završili u toj državi u Karipskom moru. Brod je u ponedjeljak stigao u luku Haina, a trojica muškaraca predani su dominikanskim vlastima.

Španjolska ambasada organizirala je povratak Nikolinih prijatelja, no on je morao ostati u kampu u Haini, gdje Generalna uprava za migracije šalje strance u neregularnom statusu. Srbin, koji u Španjolskoj radi kao vozač kombija, u Dominikanskoj Republici osjeća se kao zatvorenik i izrazio je želju da se što prije vrati u Španjolsku. Kaže da će ovih dana dobiti putovnicu kako bi ponovno mogao putovati te vidjeti obitelj i djevojku.

U međuvremenu, dominikanske vlasti pokušavaju kontaktirati ambasadu Srbije na Kubi kako bi ubrzale proces.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2024 13:06