VATRENA KIŠA

Snimka koja ledi krv u žilama: Ukrajinci Ruse iz drona zasipaju mješavinom toplijom od vukanske lave

Termit je mješavina aluminijskoga praha i željeznoga oksida (hrđe), kod koje kada se zapali započinje snažna kemijska reakcija

Na društvenim mrežama kruži video snimka koja prikazuje ukrajinsku bespilotnu letjelicu kako kao svojevrsni bacač plamena iz spremnika zasipa ruske položaje rastopljenom užarenom tvari.

"U istočnoj Ukrajini, ukrajinska bespilotna letjelica ispušta rastopljeni termit na drvored koji drže Rusi, zapalivši ga", naveo je OSINT Technical, korisnik podataka iz otvorenih izvora na X-u, podijelivši snimku koja cirkulira na više ukrajinskih Telegram profila na kojima se objavljuju nove informacije o ratu.

Termit je mješavina aluminijskoga praha i željeznoga oksida (hrđe), kod koje kada se zapali započinje snažna kemijska reakcija u kojoj nastaju aluminijev oksid i slobodno željezo, uz što se može osloboditi temperatura viša od 2000 stupnjeva Celzija, točnije do oko 2200 stupnjeva. Radi se o dvostruko višoj temperaturi od temperature vulkanske lave, kako prenosi Newsweek Science Channel.

Prema nekim informacijama, termit je sposoban rastopiti oklop vozila.

image

Snimka drona koji izbacuje termit na ruske položaje

Screenshot/X

Ukrajinska vojska redovito dijeli snimke bespilotnih letjelica koje prikazuju borbe na prvoj liniji. Nije jasno kada i gdje je ova snimka nastala niti tko ju je prvi objavio. Ukrajinski Telegram kanali tvrde da je snimka nastala u istočnoj ukrajinskoj regiji Doneck, gdje ruske snage usmjeravaju svoje ubrzano napredovanje prema gradu Pokrovsku, ključnom logističkom čvorištu za ukrajinske snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 17:05