IZUMIREMO...

Slovačka ministrica kulture šokirala homofobnim govorom: ‘Pogledajte što se događa u Europi, oni su glavni krivci!‘

A u siječnju je pak najavila da će ministarstvo kulture prestati financirati LGBTQ+ projekte kako bi se ‘vratilo u normalu‘

Martina Šimkovicova

 Jakub Kotian/tasr/profimedia/Jakub Kotian/tasr/profimedia

Martina Šimkovičová, slovačka ministrica kulture, okrivila je LGBTQ+ zajednicu za pad nataliteta u Europi.

- Mi heteroseksualci stvaramo budućnost jer radimo bebe. Europa izumire, djeca se ne rađaju zbog prevelikog broja LGBTQ+ ljudi. A čudno je da se to događa baš s bijelom rasom - rekla je u intervjuu za slovački tabloid Topky.sk. U siječnju je, piše Politico, najavila da će ministarstvo kulture prestati financirati LGBTQ+ projekte kako bi se "vratilo u normalu".

Institut za ljudska prava sa sjedištem u Bratislavi odmah je glavnom tužiteljstvu podnio kaznenu prijavu protiv Šimkovičove zbog sumnje na rasizam i antisemitizam, izjavio je direktor instituta, Peter Weisenbacher.

- Podršci rasizmu i antisemitizmu nema mjesta u Europi u 2024. Znamo kamo su takve tendencije vodile u prošlosti. Pozivamo ministricu Šimkovičovu da odmah podnese ostavku - rekao je Weisenbacher.

Homofobni govor nije zabranjen u Slovačkoj, za razliku od rasističkih i antisemitskih komentara.

Slovačku je u listopadu 2022. potreslo ubojstvo dvojice homoseksualaca ispred gay bara u Bratislavi, a prava seksualnih manjina pod dodatnim su pritiskom otkako je lani na vlast došla ljevičarsko-populistička vlada premijera Roberta Fica. On je, podsjetimo, posvajanje djece od strane istospolnih parova nazvao "perverzijom", a oporbenog čelnika Michala Šimečku provocirao je posprdno mu rekavši da se "odluči hoće li danas biti dječak, djevojčica ili helikopter".

Prije nego što se pridružila Ficovoj vladi, Martina Šimkovičová vodila je vijesti za komercijalnu postaju TV Markíza, koja ju je otpustila 2015. jer je na društvenim mrežama dijelila sadržaj protiv migranata. Kasnije se pridružila dezinformativnom kanalu TV Slovan, gdje je širila teorije zavjere.

Potpredsjednik slovačkog parlamenta, Andrej Danko, predstavnik krajnje desnog mlađeg koalicijskog partnera Slovačke nacionalne stranke, rekao je u nedjelju da ministarstvo kulture više neće financirati filmove s "temama koje prelaze moralne i etičke granice, što uključuje i LGBTQ+".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 11:55