PRITISAK NA BANKE

Sberbank najavljuje smanjenje poslovanja, ali UniCredit i RBA International se ne daju iz Rusije

Fabio Panetta, guverner Središnje talijanske banke, pozvao je banke da “otiđu odande“ jer je riječ o reputacijskom pitanju

Andrea Orcel, predsjednik uprave banke UniCredit 

 Bozzo/fotogramma/Zuma Press/Profimedia/Bozzo/fotogramma/zuma Press/profimedia

German Gref, čelnik najveće ruske banke Sberbank - one koja se u najgorem trenutku, u travnju 2014. godine, nakon što je Rusija već anektirala Krim, pojavila kao zajmodavac tadašnjem Agrokoru - u srijedu je izjavio kako očekuje usporavanje rasta kreditiranja u drugoj polovici ove godine. Capital Economics tumači da se privreda očito pregrijava zbog snažnog rasta industrije i to nastavlja poticati inflacijske pritiske “za koje očekujemo da će potaknuti još jedno povećanje kamatnih stopa središnje banke kasnije ovog mjeseca”.

Banka UniCredit, sa sjedištem u Italiji, vlasnica Zagrebačke banke, odlučila je Europsku središnju banku (ESB) tužiti Općem sudu EU dovodeći u pitanje legalnost odluke ESB-a koja prisiljava UniCredit da dodatno smanji prisutnost u Rusiji gdje posluje putem podružnice s oko 3100 zaposlenika i više od 50 podružnica. Treba dodati da pritisak na banke koje posluju u Rusiji, da se povuku, provodi i SAD. ESB je, o čemu sam ovdje pisao, zatražio od UniCredita da predoči plan povlačenja s ruskog tržišta.

Većina banaka se povukla

“Izravna izloženost Rusiji [europskih banaka] pala je 55% između kraja 2021. i kraja 2023. godine”, rekla je ministrima financija europodručja Claudia Buch, glavna supervizorica ESB. U Italiji su podijeljeni glede UniCreditove odluke, ministar vanjskih poslova Antonio Tajani (iz stranke Forza Italia koju je osnovao pokojni Silvio Berlusconi, veliki prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina) podržava banku i tvrdi da “ESB mora uzeti u obzir situaciju u kojoj talijanske tvrtke posluju u Rusiji, u skladu sa sankcijama EU. Ishitrene odluke samo riskiraju štetu talijanskim i europskim tvrtkama". S njim se ne slaže Fabio Panetta, guverner Središnje talijanske banke, koji je krajem prošlog mjeseca pozvao banke sa sjedištem u Italiji da “otiđu odande“ jer je riječ o reputacijskom pitanju. Panettin stav opravdava objava Ruske središnje banke koja je u srijedu poručila poslovnim subjektima da koriste "rješenja s višestrukim izborom", uključujući kriptovalute i drugu digitalnu imovinu kako bi se olakšala plaćanja stranim partnerima u zaobilaženju sankcija uvedenih zbog agresije na Ukrajinu.

image

Elvira Nabiullina, guvernerica Središnje banke Rusije koja uspješno spašava monetarnu politiku

Sefa Karacan/Anadolu Agency Via Afp

Elvira Nabiullina, guvernerica Banke Rusija, potvrdila je da su problemi s plaćanjem jedan od ključnih izazova ruskoj privredi. Najavila je novi sustav plaćanja o kojem se raspravlja na razini zemalja članica skupine BRICS ali i iskreno priznala da je potrebno vrijeme kako bi se sustav uspostavio.

Austrijski regulatori kaznili RBI

U Rusiji je najjače izložena austrijska Raiffeisen bank koja ne kani tužiti ESB. Ali se i još sporije nego UniCredit izvlači iz Rusije. Takva poslovna odluka mogla bi biti signal želje da se nastavi djelovati na tržištu na kojem su drukčije vrijednosti od EU. Indikativno je da su krajem lipnja austrijski regulatori, prenosi Reuters, kaznili Raiffeisen Bank International (RBI) zbog propusta u kontroli pranja novca i provjere financiranja terorizma u dvjema bankama s kojima je poslovao, navodno na Kubi i u Bahreinu. Banka je najavila da će se žaliti sudu zbog kazne koja iznosi nešto više od 2 milijuna eura, najveća ikad izrečena u Austriji, ali to se brzo zaradi u Rusiji. Interesantno je da RBI još uvijek nije reagirala ni na otvorene prijetnje SAD-a koji je zaprijetio da će banci onemogućiti pristup međunarodnom sustavu trgovine dolarom što bi joj gotovo onemogućilo poslovanje izvan Rusije. RBI je Reutersu rekao da smanjio obujam kredita i plaćanja u Rusiji i poduzima korake za smanjenje depozita vrijednih 14 milijardi eura. "Raiffeisen i Austrija se igraju vatrom", rekla je Nina Tomaselli, austrijska zastupnica Zelenih, koji su dio vladajuće koalicije u zemlji. "Sviđalo se to nama ili ne, Amerika ima bič u rukama”, dodala je. Reuters prenosi da je Rusija najveći izvor novca za RBI od početka rata u Ukrajini 2022. godine čineći oko polovice dobiti grupe u prva tri mjeseca ove godine jer su naknade za plaćanja u inozemstvu porasle. Pitanje glasi, je li važnija zarada u Rusiji ili udar američkih sankcija. Odluku uprave Raiffeisen Bank još uvijek čekamo, a čini se da u tom tijelu spekuliraju bi li se Ministarstvo financija SAD-a, koje vodi razborita Janet Yellen, upustilo u rušenje austrijske banke izazivajući time financijska previranja u Središnjoj i Istočnoj Europi gdje je snažno poslovno prisutna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. kolovoz 2024 23:19