LUKSUZNI AVION

Sankcije mu ne mogu ništa, oligarh pronašao način kako da moćnu grdosiju uveze iz Europske unije u Rusiju

Moscow Times uspio je otkriti mogućeg vlasnika novog zrakoplova Airbus A320neo. U cijelom svijetu postoji samo deset takvih poslovnih aviona

Airbus A320neo (Ilustracija)

 Imago/imago Stock&people/profimedia

Jedan ruski oligarh uspio je iz Europske unije, unatoč sankcijama Zapada, uvesti superluksuzni zrakoplov vrijedan 102 milijuna eura.

Moscow Times uspio je otkriti mogućeg vlasnika novog zrakoplova Airbus A320neo, koji je stigao u Rusiju unatoč sankcijama koje zabranjuju isporuku stranih zrakoplova.

Prema dva izvora na tržištu poslovnog zrakoplovstva, vlasnik bi mogao biti jedan od osnivača tvrtke ‘Kijevski trg‘ Zarah Ilijev, kojemu su SAD i Velika Britanija nametnuli sankcije.

Njegovo bogatstvo iznosi oko tri milijarde dolara, prema Forbesovoj stranici. Prihod njegove tvrtke (a vlasnik je polovice poduzeća) u 2023. godini iznosi 1,76 milijarde dolara.

Ilijev je zrakoplov kupio u zamjenu za stari Airbus A318CJ, tvrdi jedan od izvora. Drugi potvrđuje da je vlasnik povezan s poslovnom grupacijom ‘Kijevski trg‘.

Airbus Corporate Jets pustio je ovaj zrakoplov iz tvornice krajem 2019. pod serijskim brojem 8774. U siječnju 2020. odletio je u Basel kako bi bio opremljen VIP interijerom i oslikan, što je potrajalo cijelu godinu.

Zrakoplov je kupljen preko tvrtke registrirane u San Marinu s adresom na Malti i dobio je registraciju T7-HHH. U ljeto 2022. Airbus ACJ320neo promijenio je registraciju u azerbajdžansku i dobio drugi broj 4K-5555. Tada je dobio tadžički broj EY-565 i 14. lipnja promijenio registraciju u ruski broj RA-73889.

Airbus A320neo postao je prvi ACJ poslovni mlažnjak iz obitelji NEO u Rusiji. Riječ je o poboljšanoj verziji obitelji zrakoplova Airbus A320. Putnički avion može preletjeti udaljenost od oko 11 tisuću kilometara s 25 putnika, a u zraku biti do 13 sati. U cijelom svijetu postoji samo deset takvih poslovnih aviona.

Prema pisanju Forbesa, Zarah Ilijev i njegov dugogodišnji partner God Nisanov grade trgovačke centre, hotele i stambene objekte u Moskvi. U rusku prijestolnicu došli su iz Azerbajdžana, a posjeduju oko 14 milijuna četvornih metara nekretnina u Moskvi.

Ilijev je suvlasnik moskovskog hotela Royal Radisson s 5 zvjezdica, koji je služio kao sjedište FIFA-e tijekom Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 02:46