ODLJEV MILIJARDI

Sad je bjelodano - Kina je u problemu

Prepreke razvoju privrede su i veliki dugovi lokalnih vlasti, a MMF procjenjuje da ih je 30 posto neodrživo

Oluja nad Šangajom, ilustracija

 Roberto Peri/Imagesource/Profimedia/Roberto Peri/imagesource/profimedia

Kada u srijedu za stol u San Franciscu sjednu predsjednici Joe Biden i Xi Jinping, nada je da će napredak pregovora o otvorenim ekonomskim pitanjima SAD-a i Kinedati podršku financijskim tržištima. Tome se posebno nada Kina, koja se našla u čitavom nizu povezanih tegoba.

Indija je najbrže rastuća velika ekonomija na svijetu, povoljne demografije i geopolitičkog vjetra u jedrima dok vlade i multinacionalne kompanije traže prijateljsku alternativu Kini, piše 13. studenog analitička kuća Gavekal. Narodna Republika Kina ove godine, prvi put nakon 1960., bilježi pad broja stanovnika. Ne bi to bio problem, ali pad je postao trend koji ozbiljno ograničava mogućnosti kineske ekonomije s proizvodne i potrošačke strane.

Li Keqiang, bivši kineski premijer, preminuo je krajem listopada. Na premijerskoj dužnosti bio je od 2013. do ove godine, kad je napustio položaj. Li se nadao da će Xi nastaviti tržišne politike, reforme, ali on to nije volio, pa je kineska ekonomija upala u teškoće koje su postale bjelodane već tijekom pandemije koja je krenula iz kineskog Wuhana.

Alarm za uzbunu

Alarm uzbune pokrenuo je nekretninski div Evergrande u jesen 2021. godine, koji nije uspio u roku isplatiti kupon vlastite obveznice, što je uzdrmalo cijeli sektor koji predstavlja oko četvrtine kineske ekonomije. Vlasti su situaciju uspjele ublažiti, ali ne i smiriti, pa rejting agencija Moody‘s ovog tjedna upozorava da će daljnje slabljenje nekretninskog tržišta negativno utjecati na rast.

Strukturni je problem političke naravi jer se Xi protivio Lijevim idejama koji se u konačnici morao prikloniti predsjednikovoj odluci da se u ekonomiju uvede više državne kontrole. Adam Ni, neovisni kineski politički analitičar, opisao je Lija kao "premijera koji je ostao nemoćan dok je Kina oštro skrenula s puta reformi i otvaranja". Tvrtke, privatne također, morale su osnovati partijske ćelije čiji se šefovi izravno petljaju u poslovanje.

Zajednički prosperitet

Vraća se ideji uravnilovke tezom "zajedničkog prosperiteta" i početkom ovog desetljeća slijedi oštar udar na moćne internetske divove koji se, konačno, povinuju odlukama Partije. Izbora nije bilo, jedan od najbogatijih, Jack Ma, osnivač Alibabe, jedno je vrijeme nestao iz javnosti. Stvara se tako ozračje koje ne potiče poslovne pothvate, pa ne čude rezultati istraživanja Europske središnje banke: više od 40 posto multinacionalnih tvrtki očekuje da će u idućim godinama preseliti proizvodnju u politički prijateljske zemlje, a najviše ih zabrinjava rizik vezan uz Kinu.

Strane su tvrtke izvukle više od 160 milijardi dolara ukupne zarade iz Kine tijekom šest uzastopnih tromjesečja do kraja rujna, piše The Wall Street Journal prema analizi kineskih podataka. U ranijim su razdobljima većinu profita reinvestirali u zemlji. Riječ je o neobično dugotrajnom nizu odljeva profita koji pokazuje koliko privlačnost zemlje slabi za strani kapital. Tom su procesu pripomogle i okolnosti na globalnom tržištu; dok su kamate na Zapadu porasle, NR Kina je u listopadu drugi put ove godine potonula u deflaciju.

Bujica zarade koja napušta Kinu gurnula je ukupna izravna strana ulaganja u crveno u trećem tromjesečju, piše WSJ. Početkom mjeseca Kina je zabilježila prvi kvartalni manjak u izravnim stranim ulaganjima.

Smanjenje rizika

Prepreke razvoju kineske privrede su i veliki dugovi s kojima se suočavaju lokalne vlasti, a MMF procjenjuje da je 30 posto tih dugova neodrživo. Dodatni je problem proces "smanjenja rizika" koji provode SAD i EU prema Beijingu/Pekingu. Demografija, fiskalna politika i financijski sektor ozbiljno su pritisnuli kinesku ekonomiju, ali ona ima i zdravu, čvrstu točku, proizvodnju. NR

Kina je i dalje globalna tvornica. WSJ piše: "Iako Xi loše upravlja ekonomijom, kineska proizvodna moć će se održati zbog ukorijenjenih konkurentskih prednosti: velike, integrirane i prilagodljive baze proizvođača, pouzdane i skromno plaćene radne snage i znanja o upravljanju".

U takvim je okolnostima oslabio i ekonomski rast, koji ove i sljedećih godina vjerojatno neće prijeći 5 posto, što je cilj koji je Partija zadala.

Amerikanci u iranske vode poslali dronove koji mogu biti jedrilica, ali i podmornica

Američka kompanija Ocean Aero proizvela je prvo autonomno vozilo na svijetu koje može ploviti po vodi i zaroniti ispod površine, "pretvarajući" se u mini podmornicu. Ova autonomna podmornica-dron zove se Triton i trenutačno je koristi američka mornarica za praćenje aktivnosti Irana na Bliskom istoku. Svako vozilo dolazi s najmanje pet kamera, a pokreću ga solarni paneli snage 740 vata, koji mu omogućuju da neprekidno plovi do tri mjeseca.

Triton može potopiti brodove ili špijunirati ih, a za to mu ne treba ljudski nadzor. Ugrađena računala drona procjenjuju okolinu i mogu samostalno zaroniti kada prepoznaju brodove ili druge prijetnje. Dron je dizajniran da ostavlja slab radarski potpis, što ga čini teškim za otkrivanje. Triton stoji između dva i tri milijuna dolara, a gradnja traje tri tjedna. Ocean Aero ih planira proizvesti 600 godišnje. (I.B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 19:11