ZLOKOBNE PRIJETNJE

Ruski jastreb koji ima najveći utjecaj na Putina: ‘Spremni smo na ograničeni nuklearni napad. SAD je lagao saveznicima‘

Upravo je Karaganov više od godinu dana pozivao na promjene ruske nuklearne doktrine, za koju je Moskva sad rekla da će ju revidirati

Vladimir Putin i Sergej Karaganov

 Kirill Morozov/tass/profimedia/Kirill Morozov/tass/profimedia

Rusija bi trebala jasno izraziti svoju spremnost za upotrebom nuklearnog oružja protiv zemalja koje podržavaju agresiju NATO-a u Ukrajini, rekao je u intervjuu za novine Kommersant Sergej Karaganov, utjecajni politolog koji vodi Vijeće za vanjsku i obrambenu politiku te vrši pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina da zauzme odlučniji nuklearni stav prema Zapadu.

- Moskva bi mogla pokrenuti ograničeni nuklearni napad na zemlju NATO-a bez pokretanja sveopćeg nuklearnog rata. Sjedinjene Američke Države su lagale kad su svojim saveznicima rekle da im jamče nuklearnu zaštitu... Svi naši sadašnji i budući neprijatelji moraju biti sigurni u to da je Rusija spremna upotrijebiti nuklearno oružje - dodao je.

Karaganov je ove opasne prijetnje iznio nekoliko tjedana nakon što je Ukrajina zauzela dio ruske regije Kursk.

- Imamo pravo odgovoriti nuklearnim udarom na sve masovne napade na našem teritoriju. To se također odnosi i na svako otimanje našeg teritorija - rekao je, a prenosi Euractiv.

Njegove zlokobne izjave, koje zorno ocrtavaju ruska razmišljanja o vanjskoj, obrambenoj i nuklearnoj politici, pomno prate zapadni sigurnosni stručnjaci. Iako Karaganovljeve riječi ne predstavljaju rusku službenu politiku, Kremlj mu je više puta dozvolio izravan utjecaj na predsjednika Putina.

Podsjetimo, upravo je Karaganov više od godinu dana pozivao na promjene ruske nuklearne doktrine, za koju je Moskva sad rekla da će ju revidirati. A prema trenutačnoj, Rusija bi bila spremna upotrijebiti nuklearno oružje kao odgovor na nuklearni napad druge zemlje ili konvencionalni napad koji bi ugrozio postojanje države.

- Ta doktrina je neodgovorna, pa čak i samoubilačka jer nije u stanju adekvatno odvratiti ruske neprijatelje i navesti ih da povjeruju kako jedva da postoje ikakve okolnosti u kojima bi Moskva upotrijebila nuklearno oružje - zaključio je Karaganov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 13:52