I NA NJIH DOŠAO RED

Putinovi ljudi sada obilaze i ženske zatvore: ‘Došli su i ponudili 1860 eura. Neke su rekle - može!‘

Deseci tisuća zatvorenika su se pridružili ruskim trupama u ključnim trenucima rata

Plakat u slavu ruskih vojnikinja u Moskvi (arhiva)

 Natalia Kolesnikova/Afp

Nakon brojnih izvješća o masovnom regrutiranju najokorjelijih zatvorenika iz ruskih zatvora i njihovom slanju na bojišnicu u Ukrajini, kao i o jezivim zločinima koje su tamo počinili, sada je iz zatvora zbog istog razloga navodno puštena i skupina žena.

Tako barem tvrde dvije bivše zatvorenice koje održavaju kontakt sa sadašnjim zatvorenicama. Njihov identitet nije otkriven zbog zaštite od moguće odmazde. Naime, New York Times piše kako su, prema njihovim tvrdnjama, vojni regruteri izvukli nekoliko žena iz zatvora koji se nalazi u blizini Sankt Peterburga. Zasad nije jasno je li njihovo oslobađanje izoliran slučaj, pilot program ili najava većeg vala regrutiranja zatvorenica.

Oko 30.000 žena služilo je kaznu u Rusiji na početku invazije.

Vojni regruteri počeli su obilaziti zatvore za žene diljem europskog dijela Rusije prošle jeseni, više od godinu dana nakon što su snage u zemlji počele nuditi osuđenim muškarcima pomilovanja i plaće u zamjenu za odlazak na bojište. Međutim, zatvorenice koje su se prijavile ostale su u zatvoru bez službenog objašnjenja, prema tvrdnjama bivših i sadašnjih zatvorenika četiri ruska zatvora za žene.

image

Plakat u slavu ruskih vojnika

Vera Savina/Afp

Deseci tisuća zatvorenih ruskih muškaraca prihvatili su poziv vojske, pridruživši se ruskim trupama u ključnim trenucima rata u Ukrajini kada je trebalo steći vojnu prednost na bojišnici. Tisuće ih je ubijeno u Ukrajini. Neki koji su preživjeli rat u Ukrajini i otpušteni su iz vojske od tada su počinili ozbiljne zločine, pa i ubojstvo.

Regrutiranje ruskih zatvorenica događa se u trenutku kada ruska vlada pribjegava sve nekonvencionalnijim metodama kako bi privukla dobrovoljce s ruba ruskog društva, pokušavajući izbjeći još jedan krug nepopularnog mobiliziranja. Osim zatvorenika, ruska vlast na bojišnicu pokušava poslati dužnike, osobe optužene za zločine i strance.

Rusko ministarstvo obrane i zatvorska služba nikada nisu željeli komentirati program regrutiranja zatvorenika u zemlji, piše New York Times

Također, nije poznato koje bi uloge regrutirane žene imale na fronti. Vojni regruteri koji su prošle godine posjetili njihov zatvor u blizini Sankt Peterburga ponudili su zatvorenicama ugovore za služenje kao snajperisti, vojni bolničari i radijski operateri na prvoj liniji. Vrijedio bi godinu dana, što je značajno odstupanje od uglavnom pomoćnih pozicija koje zauzima većina ruskih vojnikinja. Tada se prijavilo 40-ak od 400 zatvorenika zatvora.

Ponuđena su im pomilovanja i ekvivalent od oko 1860 eura mjesečno, što je oko 10 puta više od ruskog minimalca.

Dvije žene koje su svjedočile novačenju u zatvoru prošle godine rekle su za The New York Times da su se zatvorenici prijavili unatoč opasnostima koje su im iznijeli vojni časnici koji su dolazili u posjet.

Bivše zatvorenice posvjedočile su da su strogi uvjeti u ruskim zatvorima za žene pridonijeli odluci nekih žena da se prijave. Zatvorenice u zatvoru u blizini Sankt Peterburga morale su šutjeti cijelo vrijeme, a provodile su i do 12 sati dnevno obavljajući prisilni rad u zatvorskoj radionici, čak i na temperaturama ispod nule zimi, ispričale su.

Slanje kažnjenika na bojište je praksa kojoj su pribjegle i ukrajinske vlasti. Nakon što su se dugo vremena rugali ruskom novačenju zatvorenika, vlasti u Kijevu sličan plan su odobrile prošlog mjeseca zbog akutnog problema manjka vojnika. Ukrajinski dužnosnici rekli su da su se tisuće osuđenika od tada prijavile za novačenje .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. kolovoz 2024 19:05