‘PREVIŠE IH JE‘

Pucaju internet kabeli u Njemačkoj, ljudi na rubu živčanog sloma, a krivci su sasvim neočekivani

Ministarstvo okoliša kaže da je u kontaktu sa znanstvenicima i drugim zemljama kako bi dobili informacije o najezdi

Postavljanje internetskih kablova u Njemačkoj, ilustracija

 Jochen Eckel/imago Stock&people/profimedia/Jochen Eckel/imago Stock&people/profimedia

Invazija mrava vrste Tapinoma Magnum nastavlja se širiti Njemačkom, dok potkopavaju igrališta i uništavaju električne i internetske kabele, prenosi Bild.

Mravi su došli iz Sredozemlja i napali Lörrach preko Švicarske. Zatim su krenuli preko Kehla u Karlsruhe, a u Schwarzwaldu su kratkotrajno "ugasili" internet. Nestalo je i struje u jednom periodu, ali sada kreću dalje prema Stuttgartu.

Znanstvenik Manfred Verhaagh iz Državnog prirodoslovnog muzeja Karlsruhe potvrdio je da su prvi put uočeni u mjestu Kampfelbach. Pogranični grad Kehl smatra se žarištem najezde, gdje su prodrli u kuće i oštetili vrtove. Jedno igralište također je moralo biti zatvoreno, nakon što je grad objavio da su ogromne kolonije erodirale tlo.

image

Mravi, ilustracija

Guenay Ulutuncok/akg-images/profimedia/Guenay Ulutuncok/akg-images/profimedia

U Kehlu su u dva dijela grada otkrivene “superkolonije s milijunima životinja”. Vrsta Tapinoma Magnum, koja dolazi iz mediteranske regije, viđena je na raznim lokacijama na jugozapadu zemlje unazad nekoliko godina.

Ministarstvo okoliša kaže da je u kontaktu sa znanstvenicima i drugim zemljama kako bi dobili informacije o najezdi, njenim posljedicama i metodama kontrole. Kako je izvijestila glasnogovornica, općine u Švicarskoj također imaju isti problem.

- Na temelju trenutnih saznanja, izuzetno je teško ili čak nemoguće učinkovito se boriti protiv velikih kolonija poput onih u Kehlu - prenosi njene riječi njemački tabloid.

Stručnjake brine psihološki stres građana zbog najezde, s obzirom da ne prenose bolesti, iako mogu izazvati kratkotrajne alergijske reakcije.

- Psihološki stres masovne najezde mrava ne treba podcijeniti - rekao je biolog Bernhard Seifert iz Prirodoslovnog muzeja Senckenberg, kako piše Bild.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 20:43