ODLAZAK VELIKOG NOVINARA

Preminuo Demetrij Volčič: Talijanima je precizno objašnjavao srpsko razaranje SFRJ i orgiju ubijanja po Hrvatskoj i BiH

Upotpunjavao je s Bettizom iz Splita i Barbierijem iz Makarske nenadmašan mediteransko-srednjoevropski trolist talijanskih novinara

Demetrij Volčić

 Screenshot YouTube/ Rai Uno

Demetrij Volčič (90), talijanski novinar specijaliziran za srednju, jugoistočnu i istočnu Evropu, umro je danas u Goriziji (nekadašnjoj Gorici). Rođen u Ljubljani, gradu svog oca, a školovan u Trstu, gradu svoje majke, upotpunjavao je - s Enzom Bettizom iz Splita i Franom Barbierijem iz Makarske - nenadmašan mediteransko-srednjoevropski trolist talijanskih novinara koji su ovdašnjoj publici decenijima dešifrirali što se zbiva iza "željezne zavjese", ponajprije u Sovjetskom Savezu, pa u Čehoslovačkoj u doba "praškog proljeća" i "normalizacije" stigle na tenkovima.

Volčič i naš Bettiza su, bez tada već pokojnog Barbierija, Talijanima precizno objašnjavali srpsko razaranje Jugoslavije i orgiju ubijanja po Hrvatskoj, pa po Bosni.

Bio je zatim glavni urednik informativnog programa Raija 1, glavne mreže javne talijanske radiotelevizije, dok je Silvio Berlusconi nije pomeo. Nakon Bettize i Volčič je bio senator Republike, odnosno evrozastupnik, ali na demokratskoj ljevici, za razliku od Bettize na liberalnoj.

Trojezičan iz obitelji - na njemačkome, talijanskome i slovenskome - a vičan ruskome, češkome, hrvatskome, pa francuskome, engleskome i tko će ga znati kojemu još jeziku, Volčič je prije pet godina rekao novinaru Armandu Gnoliju: "Bio sam adolescent pun iluzija, Pa su iščezle. S drugima sam dijelio rasudbe i predrasude. Sada uživam u ugodnoj i osrednjoj udobnosti. Preodgajam se čitajući na mnogim jezicima. Za koju godinu ću ponovo biti obrazovan dečko." To bi mogao biti prikladan epitaf još mnogima nama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:16