HOĆE LI ISPOŠTOVATI?

Ponavlja se scenarij iz prošle godine, Putin kreće na put, Haag upozorava: ‘Znate što morate napraviti ako dođe‘

Nakon što je prošle godine namjeravao putovati u Južnoafričku Republika, koja bi ga morala uhititi, Putina sada zove i Mongolija

Ukhnaagiin Khurelsukh i Vladimir Putin na sastanku Šangajske organizacije za suradnju (SCO) u srpnju u Astani

 Sergei Guneyev/Afp

Ruski mediji, poput neovisnog The Moscow Timesa, u četvrtak su prenijeli priopćenje Kremlja u kojem je najavljeno da će ruski predsjednik Vladimir Putin posjetiti Mongoliju idućeg tjedna. Ovaj posjet bio bi njegovo prvo putovanje u zemlju koja je zakonski obvezna uhititi ga i predati Međunarodnom kaznenom sudu (ICC).

ICC je u ožujku prošle godine izdao nalog za Putinovo uhićenje zbog optužbi da je Moskva nezakonito deportirala ukrajinsku djecu tijekom invazije na tu zemlju, a Mongolija je među potpisnicama Rimskog statuta, ugovora koji uređuje ICC, čime se tehnički obvezuje pridržavati zahtjeva suda.

Prema Kremlju, Putin će posjetiti Mongoliju na poziv njezina predsjednika Ukhnaagiina Khurelsukha kako bi obilježili sovjetsko-mongolsku pobjedu nad Japanom 1939. godine u bitci za Khalkhin Gol. "Šefovi država razgovarat će o izgledima za daljnji razvoj rusko-mongolskog sveobuhvatnog strateškog partnerstva", stajalo je u priopćenju Kremlja. Putin bi Mongoliju trebao posjetiti u utorak.

Dugogodišnji saveznici

Mongolija, dugogodišnji saveznik Rusije, zadržala je neutralan stav o invaziji na Ukrajinu krajem veljače 2022. godine, podsjetio je Moscow Times i procijenio da je iz tog razloga malo vjerojatno da će Ulan Bator zadržati Putina.

Slična se situacija dogodila prošle godine kada je Južnoafrička Republika, koja je također potpisnica Rimskog statuta, tražila izuzeće kako bi se ruskom čelniku omogućilo prisustvovanje summitu BRICS-a, no Putin je ipak na kraju odlučio preskočiti događaj. Kao potpisnica suda, Južnoafrička Republika trebala bi pritvoriti osumnjičene na svom teritoriju, ali je predsjednik tada Ramaphosa upozorio da bi Rusija to shvatila kao objavu rata.

Ramaphosa je rekao da je odluka da ruski čelnik ne prisustvuje bila "obostrana".

Unatoč tome što su i dužnosnici u Ukrajini zahtijevali da Mongolija uhiti Putina nakon što stigne u zemlju, Kremlj je rekao da "nema brige" oko posjeta. Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako se nada da je Mongolija "svjesna činjenice da je Vladimir Putin ratni zločinac" i pozvalo vlasti te zemlje da uhite ruskog čelnika i izruče ga tužiteljima u Haagu, sjedištu ICC-a u Nizozemskoj.

S reakcijom na ovu objavu Kremlja oglasio se u petak sam Međunarodni kazneni sud, poručivši u priopćenju da mongolski dužnosnici "imaju obvezu" uhititi Vladimira Putina ako posjeti zemlju, kako prenosi BBC. Sud tvrdi da je Putin odgovoran za ratne zločine, navevši da nije uspio zaustaviti nezakonitu deportaciju djece iz Ukrajine u Rusiju od početka sukoba.

Kremlj: Svi aspekti posjeta pripremljeni

"Imamo odličan odnos s našim partnerima iz Mongolije", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u Moskvi. "Naravno, svi aspekti predsjedničkog posjeta pažljivo su pripremljeni."

Fadi el-Abdallah, glasnogovornik ICC-a, rekao je za BBC u petak da se sud oslanja na svoje države stranke - uključujući Mongoliju - da "ispune svoje odluke". On je rekao da Mongolija, kao i druge potpisnice ICC-a, ima "obvezu surađivati", a to uključuje poštivanje naloga za uhićenje poput onog koji je sud izdao za uhićenje Putina 2023.

Sud je ustvrdio da je ruski predsjednik odgovoran za ratne zločine, fokusirajući se na nezakonitu deportaciju djece iz Ukrajine u Rusiju. Također je izdao nalog za uhićenje ruske povjerenice za prava djece, Marije Lvove-Belove, zbog istih zločina.

Moskva je odbacila te optužbe i naloge za uhićenje ocijenila kao "nečuvene". ICC nema ovlasti za uhićenje osumnjičenika i može imati nadležnost samo unutar svojih zemalja članica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:08