UGLEDNI DIPLOMAT

‘Ponavlja se isti scenarij, to je radila i Hillary Clinton, sve je jasnije tko će pobijediti na izborima u studenom‘

Britanski lord smatra kako se Kamala Harris nije pozabavila s dva najvažnija problema

Kim Darroch

 Niall Carson/pa Images/profimedia

Donald Trump vjerojatno će pobijediti na američkim predsjedničkim izborima 5. studenoga, poručio je bivši britanski veleposlanik u Washingtonu Kim Darroch. Unatoč tome što je prema procjenama gotovo svih analitičara Kamala Harris pobijedila Trumpa u debati i vodstvu u anketama, Daroch smatra kako se kandidatkinja nije pozabavila s dva najvažnija problema, piše Guardian.

Valja podsjetiti kako je Kim Darroch dao ostavku na mjesto britanskog ambasadora u SAD-u, nakon što je njegov izvještaj namijenjen britanskoj vladi, u kojem Trumpa naziva nesigurnim i nesposobnim, procurio u javnost.

Britanski lord smatra da će za pobjedu na izborima ključne biti savezne države Michigan, Pennsylvanija i Wisconsin, koje je osvojio Joe Biden 2020., a sada će se, smatra, vratiti Trumpu osim ako Harris ne ponudi ‘jasne, konkretne, ciljane politike za vraćanje radnih mjesta i nade u njihove uništene četvrti‘.

Druga pogreška je što se Kamala Harris skriva od medija, ponavljajući pogrešku Hillary Clinton, smatra Darroch.

“Danas već davne 2016. Trump je bio uvijek i svugdje prisutan. Prihvatio bi svaki poziv. Čak bi, nepozvan, telefonirao jutarnjim emisijama vijesti kako bi iznio svoja stajališta o dnevnim problemima. Nasuprot tome, Hillary Clinton je isključila medije i - izgubila.”

Budući da smatra kako će se Trump vratiti u Bijelu kuću, Lord Darroch vjeruje da bi britanski premijer Keir Starmer, koji se u četvrtak sastao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i drugim vodećim demokratima u Washingtonu, trebao dogovoriti i sastanak s Trumpom i njegovim timom, kako bi prije izbora izgradio veze s obje strane.

Darroch, koji je i dalje cijenjena osoba u diplomatskim krugovima s obje strane Atlantika, kaže da je Trump sada "manje moćan i sposoban" nego 2016., ali dodaje, "još uvijek je sposoban povezati se sa zapostavljenima i radničkom klasom."

image

Kim Darroch

Niall Carson/pa Images/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 10:36