PODIGNUTA OPTUŽNICA

Politička drama u Sloveniji, policija prijavila premijera, bivša ministrica pred TV kamerama: ‘Izgovorio je hrpu laži. Gori pod noktima!‘

Slovensko Delo piše za Jutarnji i objašnjava pozadinu političkih previranja u Sloveniji

Robert Golob s partnericom Tinom Gaber

 Brendan Smialowski/afp/profimedia

Dan nakon što se doznalo da je policija Specijaliziranom državnom odvjetništvu poslala kaznenu prijavu protiv premijera Roberta Goloba, on je poručio da će pravnim putem opovrgnuti sve optužbe, kao i navode o "lažima i izmišljotinama" u slučaju ruskih špijuna. Tada nije mogao reagirati jer bi to moglo ugroziti njihovu razmjenu. Na prijavu gleda kao na političku borbu bivše ministrice unutarnjih poslova Tatjane Bobnar, a njegovi zastupnici kao na pokušaj rušenja te mu daju podršku. U koaliciji očekuju pojašnjenja, rekao je bivši koordinator stranke Levica, potpredsjednik vlade Luka Mesec, pozvavši državna tijela da rade svoj posao i provjere o čemu se radi.

"Mislim da je svaki političar sam odgovoran za svoj kredibilitet i vjerodostojnost, pa mora sam prosuditi kada je došao do točke u kojoj ima previše tereta da bi vjerodostojno obavljao svoje dužnost", rekao je Mesec. Iz stranke Socijaldemokrati (SD) prvo je izuzetno kritički reagirao potpredsjednik Luka Goršek, ali potom je reterirao, a pismeno su poručili da situaciju prate sa svom ozbiljnošću i pozornošću. "Uvijek se zalažemo za načela pravne države, vladavine prava i transparentnosti te je u tom kontekstu ključno da neovisna istražna tijela svoj rad obavljaju profesionalno i autonomno. Prijava protiv premijera otvara važna pitanja, pa ćemo o tome raspravljati u stranci", naveli su. Iz navedenog se može zaključiti da prijava nije bitno utjecala na čvrstoću političke koalicije unatoč nekim nedosljednostima u Golobovim izjavama.

Tako je Golob potvrdio da je Bobnar, dok je još bila u policiji, dakle prije izbora, tražila kontakt s njim. Dvaput su se sastali, razgovarali o popisima janševaca i kako policiju treba očistiti od njih. U jednoj od ranijih izjava tvrdio je da se s Bobnar i bivšim vršiteljem dužnosti glavnog ravnatelja policije Boštjanom Lindavom sastao tek 31. svibnja, prije nego što je postao premijer.

"Kako sada vjerovati i kojim riječima bismo trebali vjerovati? Govorimo o najvišem političkom položaju u zemlji. Nitko nema pravo izbjegavati organe progona ni ljude koji zaslužuju istinu. Zemlja zavređuje premijera koji je vjerodostojan", izjavila je zastupnica stranke Nova Slovenija (nije članica vladine koalicije) Vida Čadonič Špelič pozivajući premijera da o tom slučaju svjedoči pred parlamentarnim istražnim povjerenstvom.

Bobnar je za TV Sloveniju odgovorila da je izrekao hrpu laži i navela da stoji iza svojih riječi.

"Kolega Lindav i ja cijelo vrijeme govorimo istinu. Ako premijer i neke stranke govore da sa mnom vode političku borbu nakon što više nisam aktivna u politici i samo sam savjetnica, nekome gori pod noktima", rekla je Tatjana Bobnar. Njezin branitelj Luka Švab kaže da je odluka o nastavku postupka sada na Specijaliziranom državnom odvjetništvu - može podići izravnu optužnicu, zatražiti provođenje sudske istrage radi dodatnih dokaza ili odbaciti kaznenu prijavu - te da je medijski pritisak na ovaj slučaj nedopustiv i da neovisna državna tijela trebaju svoj posao obavljati profesionalno.

Policija je jučer potvrdila da je podigla optužnicu, a Specijalizirano državno odvjetništvo otkrilo je da je samo jedna osoba, Golob, optužena za kazneno djelo davanja dara za protuzakonito posredovanje iz drugog stavka članka 264. Kaznenog zakona - Bobnar ga navodno tereti za zlouporabu položaja i ovlasti - što bi se moglo odnositi na svjedočenje bivše ministrice unutarnjih poslova da joj je Golob rekao da povjerenje može vratiti "otpuštanjem određene osobe". Riječ je, navodno, o Martinu Jazbecu, ravnatelju Uprave za policijske specijalnosti. Nitko od aktera još nije vidio što konkretno sadrži žalba.

"Policija i pravosuđe već se neko vrijeme miješaju u naše političke procese i sukobe. Time se polje sukoba pomiče s izbora i borbe za javno mnijenje na druge dvije razine. SAD ovdje utire put. Budući da je Golobova politička opcija čvrsto usidrena i dobro stoji u parlamentu, ali i u javnom mnijenju, može dobiti barem minimalno potrebnu podršku te se nema razloga bojati ni veseliti bilo kakvim ozbiljnijim pomacima u slovenskoj politici. Kad je riječ o podsjećanju slovenske javnosti da je ključni dio Golobova identiteta borba protiv janšizma, Gibanje Svoboda [Pokret Sloboda, stranka koju vodi Golob] može biti samo zahvalno ovim potezima policije", rekao je Igor Lukšič s Fakulteta društvenih znanosti Sveučilišta u Ljubljani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 14:42