Komentar ambasadora

Piše izraelski veleposlanik Gary Koren: Za seksualno nasilje u ratu nikad nema opravdanja

Osuda takvih zločina ne znači zauzimanje strane u sukobu, nego zauzimanje za žene diljem svijeta, neovisno o nacionalnosti ili vjeri
 AFP

Molim te, nemoj! Ne, ne, prestani! - vrištanje mlade žene koja je bila zlostavljana prestalo je tek kada je ubijena hicima iz vatrenog oružja. A zatim, tišina.

Velika većina žena i djevojaka koje su 7. listopada silovane u Izraelu, nikada nisu dobile priliku ispričati što im se dogodilo. No, njihova gola tijela i priče svjedoka, hitnih službi i relevantnih stručnjaka pružaju nepobitan dokaz Hamasova sustavnog korištenja seksualnog nasilja.

Šokantno je to što je odgovor na more dokaza prvo bila šutnja u najboljem slučaju, a otvoreno poricanje ili čak i opravdanje u onom najgorem.

Tišina, poricanje i opravdanje - to su reakcije koje su drugi put ubile žene koje je ubio Hamas.

Ženske organizacije predugo su šutjele o napadnutim izraelskim ženama, a poznate aktivistice, koje se rijetko ustručavaju osuditi bilo kakvo uznemiravanje ili pristranost, odlučile su ignorirati zločine počinjene 7. listopada.

Sporni transparenti

Prošloga ponedjeljka, devet dana prije obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u sukobima (19. lipnja), prosvjednici su nosili transparent na kojem je pisalo "Živio 7. listopada" i uzvikivali "Otpor je opravdan" ispred izložbe u New Yorku koja obilježava sjećanje na 364 osobe pobijene na glazbenom festivalu Nova. Silovanje nije otpor.

Rodno uvjetovano nasilje nikada se ne smije ignorirati, minimizirati ili kontekstualizirati. Poricanje silovanja i okrivljavanje žrtve, osobito one koja se temelji na nacionalnosti ili vjeri, nikada se ne bi smjelo dogoditi.

Osuda ovih gnjusnih djela ne znači zauzimanje strane u sukobu, nego zauzimanje za žene posvuda. Ovdje nije riječ o sukobu Izraelaca i Palestinaca, nego o kontrastu empatije naspram prijezira, pristojnosti naspram zla.

Široko rasprostranjeno objavljivanje dijela dokaza, poput žene koja je prepričala napad opisan u uvodu teksta i druge napade kojima je svjedočila na festivalu Nova, u emocionalnom online dokumentarcu Sheryl Sandberg, nije uspjelo srušiti zidove poricanja.

To nije uspjelo učiniti ni izvješće posebne predstavnice UN-a za seksualno nasilje u sukobima Pramile Patten koja je izričito potvrdila da su 7. listopada počinjeni seksualni zločini. Među njezinim ključnim nalazima bila je činjenica da su se silovanja i grupna silovanja događala na više lokacija tijekom Hamasova napada te da je vidljiv obrazac njihovih zločina.

Ratni zločini

Teroristi koje je Hamas poslao u Izrael izvršili su djela silovanja, seksualnog mučenja, nekrofilije i sakaćenja (među žrtvama su bili i muškarci), koja su previše užasna da bi se detaljno iznosila. Hamas je koristio seksualno nasilje kao oružje, provodeći masovni, unaprijed smišljen i sustavan napad na izraelske žene.

Priznavanje Hamasovih zločina nije samo pitanje pobijanja laži ili zadovoljavanja pravde za one koji su taj dan napadnuti i ubijeni, nego je bitno i za 120 talaca koji su još uvijek zatočeni u pojasu Gaze.

Izvješće posebne predstavnice Patten potvrdilo je da su neke od otetih žena, koje su držane kao taokinje, bile sustavno mučene i silovane te je upozorilo da postoje "opravdani razlozi za vjerovanje da nasilje traje i dalje".

Hamasovi teroristi su zlokobno, možda inspirirani drugim islamističkim ekstremistima, otete žene nazivali riječju "sabaya", izrazom za seksualnu robinju koji se proširio kada je ISIS oteo jezidske žene i djevojke.

Posljedice Hamasova seksualnog nasilja nisu ograničene samo na Izraelce. Ta džihadistička teroristička organizacija masovna silovanja koristi kao ratno oružje, čime predstavlja opasnost za žene diljem svijeta.

Ove godine, dok obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u sukobima, važno je zapamtiti da je riječ o ratnom zločinu zbog čega se Hamasovi napadi usmjereni na žene u Izraelu trebaju smatrati zločinom protiv čovječnosti s obzirom na razmjere, težinu, predumišljaj i sustavnost kaznenih djela.

Iznimno je važno osuditi postupke Hamasa 7. listopada i nakon tog datuma. U suprotnom, korištenje silovanja kao oružja terorizma bit će legitimizirano, dovodeći žene diljem svijeta u opasnost.

Sve dok ne postoji opća osuda seksualnog nasilja usmjerenog prema izraelskim ženama, niti jedna žena nije sigurna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:53